Datum zveřejnění: 
14. 7. 2022
Programování už dávno není pouze mužskou doménou. Přivést další dívky do světa IT má za cíl Letní škola IT pořádaná Czechitas ve spolupráci s Fakultou informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT). Její sedmý ročník započne na akademické půdě fakulty již 17. července, kde si skupina středoškolaček vyzkouší, jaké je to pracovat v IT oboru. Cílem Letní školy IT je, aby si mladé dívky dokázaly osvojit dovednosti v informačních technologiích a vyzkoušely si práci na svých projektech.

Dívky nebudou sedět pouze za počítači a programovat. Naučí se také používat grafické programy a vyzkouší si práci s humanoidními roboty a dalším vybavením ve specializovaných laboratořích FIT ČVUT. Těšit se mohou i na volnočasové aktivity, jako je ranní jóga, letní kino, exkurze v partnerských firmách či odborné kariérní přednášky a mnoho dalšího. Intenzivní čtyři dny vzdělávání a inspirace účastnice završí při celodenním hackathonu, kdy budou pracovat na vlastních projektech. Své projekty budou prezentovat na závěrečném slavnostním galavečeru v prostorách Rektorátu ČVUT před odbornou porotou, rodiči i médii.

Že je program opravdu nabitý, potvrzuje i Marie, absolventka Letní školy IT 2021: „Za krátkou dobu jsem si hodně rozšířila obzory o IT oboru. Každý den nové objevování, takže jsem neměla strach, že bych se nudila. Některé dny byly opravdu náročné, ale díky týmu lektorů i koučů jsem stále měla k dispozici někoho, kdo mi pomohl vše bez problému zvládnout.”

Letní škola není pouze náročný týdenní program, ale holky se navzájem podporují, získávají kontakty a zažívají nové věci. „Díky Letní škole IT vzniklo nejedno dlouholeté přátelství mezi absolventkami, které dál pokračují ve studiu IT i na vysokých školách. Zápal pro IT, který nám předávají, nám pomáhá pracovat a rozvíjet projekty, jako je Letní škola IT 2 pro pokročilé absolventky, kterou letos pilotujeme,“ říká Anna Michalovová, produktová manažerka dětských akcí Czechitas.

Letní škola IT je koncipována jako týdenní tábor. Hlavní program se odehrává v počítačových učebnách a laboratořích FIT ČVUT v Praze. Večerní program je většinou určen pro exkurze ve firmách. Do letošního ročníku je přihlášeno 28 studentek středních škol. Více informací na stránce akce: https://www.czechitas.cz/kurzy/letni-skola-it.

****************************

Pro účast novinářů je vyčleněn závěrečný galavečer v budově Rektorátu ČVUT, Jugoslávských partyzánů 3, Praha 6 v pátek 22. 7., kdy budou dívky prezentovat své závěrečné projekty.

Kde: Rektorát ČVUT, Jugoslávských partyzánů 3, Praha 6
Kdy: 22. 7. 2020, 17:30 – 20:00
Akreditace: simona.haganova@czechitas.cz do čtvrtka 21. 7, 12:00.
Kontakt ke galavečeru pro novináře: Simona Haganová, 774 737 812

Picture

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ivana Macnarová
E-mail: 
ivana.macnarova@fit.cvut.cz