Datum zveřejnění: 
15. 6. 2022
Vědeckou práci budou moci na vlastní kůži zažít středoškolačky a středoškoláci na akci Týden vědy na Jaderce, kterou letos od neděle 19. do pátku 24. června 2022 opět pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI). Účastníky čekají přednášky na různá témata, ale hlavně práce v malých skupinkách na projektech, které si už během přihlašování vybírají. Témata přitom pokrývají prakticky celý záběr fakulty od matematiky, přes chemii, fyziku až po informatiku.

 

„Týden vědy na Jaderce dává středoškolákům nejen možnost dozvědět se něco nového a zapojit se do vědeckého projektu, ale současně poznají naši fakultu, vyučující i stávající studenty, kteří se na Týdnu vědy na Jaderce podílejí,“ vysvětluje Vojtěch Svoboda z katedry fyziky FJFI, který je hlavním organizátorem Týdne vědy na Jaderce, a dodává: „Hlavně nasají jedinečnou atmosféru, která u nás na Jaderce vládne.“

Týden vědy na Jaderce představuje komplexní projekt pro středoškoláky, do něhož se zapojuje prakticky celá fakulta, ale i pracovníci dalších vědeckých institucí, jež jsou do akce zapojené. Přímo se na její organizaci podílí více než sto vyučujících i studentů FJFI, mnozí z nich po celý týden. Účastníci budou mimo jiné moci například ovládat štěpnou reakci v jaderném reaktoru VR-1 Vrabec, zažehnout termojadernou fúzi v tokamaku Golem, pracovat s lasery a navštívit řadu předních českých vědeckých pracovišť, kam se veřejnost běžně nedostane.

Zájemci se na Týden vědy na Jaderce hlásí z Česka i ze Slovenska a většina jich bude během akce ubytována na kolejích. Účastnický poplatek činí 500 Kč (účastníci různých soutěží a olympiád mají slevy), celková cena včetně možného ubytování na koleji, obědů a snídaní pak nepřevýší 2500 Kč. Maximální počet účastníků je omezen kapacitou největší přednáškové auly, kam se vejde 180 lidí.

Letos se koná 22. ročník Týdne vědy na Jaderce, poslední dva byly kvůli Covidu zrušeny. Kromě FJFI a ČVUT akci podporuje grant Ministerstva školství a mládeže ČR.

Více informací o programu najdete na webu: tydenvedy.fjfi.cvut.cz

Fotografie z Týdne vědy na Jaderce v roce 2019 najdete v mediatéce ČVUT.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Jan Kadeřábek
E-mail: 
 jan.kaderabek@fjfi.cvut.cz