Datum zveřejnění: 
12. 5. 2022
Desátý ročník VědaFestu se uskuteční již 22. června, po dlouhé době opět jen naživo. V jubilejní jednodenní akci na „Kulaťáku“ se spojí vědecké instituce napříč republikou a stejně jako v předešlých ročnících ukážou, že různé způsoby prezentace vědy mají svůj nezastupitelný význam.

Picture

Tentokrát již v posledním týdnu školního roku vznikne v pražských Dejvicích opět největší vědecká laboratoř pod širým nebem. Každoročně se přípravy programu účastní řada vysokých škol, akademických pracovišť, volnočasových institucí a firem.

„V letošním roce slaví VědaFest 10. narozeniny. Pro všechny zvídavé návštěvníky máme připravena překvapení a nové zajímavosti a jsme rádi, že návštěvníci po dlouhé době mohou vědu nejen cítit, ale především si na ni sáhnout,“ říkají organizátoři akce.

I tento ročník má za cíl ukázat lidem, že věda je všude kolem nás, denně se jí dotýkáme a běžné výsledky vědy používáme, aniž bychom si toho byli vědomi. Ukázat, že věda není žádná magie, že věda je činnost nejen zajímavá, ale především užitečná. Ukázat, že i vědci jsou lidé, kteří zábavným a hravým způsobem umí představit výsledky své práce. Každý z návštěvníků se tak může stát výzkumníkem, badatelem, konstruktérem, architektem, pilotem, záchranářem, vojákem nebo třeba kameramanem, hasičem, kovářem nebo truhlářem, zkrátka nahlédnout na chvíli do mnoha oborů.

„Na VědaFest každoročně přichází tisíce návštěvníků. Jsem si jist, že se pro mnohé z nich stane impulzem, aby se vědě sami věnovali,“ dodává patron akce Václav Pačes.

Ani letos návštěvníci nepřijdou o oblíbený kvíz „Chytrá hlava“, mohou se přímo na místě zapojit do soutěže o zajímavé ceny a vyhrát třeba 3D tiskárnu nebo speciální program v ZOO Praha.

V souvislosti s nastupujícím předsednictvím České republiky v EU a prioritními tématy našeho předsednictví, která představují právě vysoké školy, předá francouzský velvyslanec do rukou předsedy Rady vysokých škol na festivalovém pódiu symbolickou vlajku.

VědaFest bude otevřen i ukrajinským návštěvníkům, nápomocni jim budou po celý den průvodci z řad ukrajinských studentů ČVUT.

Program VědaFestu je postupně doplňován na www.vedafest.cz

VědaFest je určen studentům a žákům středních a základních škol a zvídavé veřejnosti bez omezení věku

Vstup na akci je ZDARMA

VědaFest je společným projektem Českého vysokého učení technického v Praze, Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze od roku 2011. Akce se koná za podpory městské části Praha 6.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Irena Krumlová
E-mail: 
krumlova@vedafest.cz