Datum zveřejnění: 
25. 4. 2022
Joan Daemen, belgický kryptolog a jeden ze dvou autorů světoznámé šifry AES/Rijndael používané pro zabezpečení dat, vystoupí exkluzivně na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT).

Přednáška s názvem Kryptografie založená na permutacích proběhne dne 28. 4. 2022 od 16:30. Událost je určena pro širokou odbornou i laickou veřejnost se zájmem o moderní postupy v šifrování.

Picture

Joan Daemen je belgický kryptolog a společně s Vincentem Rijmenem spoluautor šifry AES/Rijndael, která je dnes nejpoužívanější šifrou zabezpečující data. Běžně se lze s touto šifrou setkat například při připojení k wi-fi nebo v internetovém bankovnictví, kdy se šifra stará o bezpečnost dat uživatele. Dnes je šifra známá především pod názvem AES, ale původní název Rijndael vznikl přesmyčkou jmen obou autorů. Již 20 let je v USA tato šifra federálním standardem a k zabezpečení svých dat ji běžně používá i americká Národní bezpečnostní agentura.

Joan Daemen ve své přednášce pohovoří o „hnutí odporu za očistu symetrické kryptografie“. Jeho snahou je v symetrické kryptografii prosadit kryptografické permutace a takzvané deck funkce, které by nahradily blokové šifry (mezi něž patří i AES). Kryptografie založená na permutacích je jednodušší a zároveň efektivnější než současná kryptografie postavená na blokových šifrách.

Přednášku Joana Daemena doplní od 18:00 profesorka Lejla Batina z Radboudovy univerzity v Nijmegenu v Nizozemí. Mezi její výzkumné zájmy patří kryptografické implementace, fyzické útoky a protiopatření. Ve své přednášce na FIT ČVUT s názvem Hluboké učení a fyzické útoky na vestavné systémy: Jak hluboko můžeme jít? se bude zabývat nedávnými poznatky o oboustranných vztazích mezi hlubokým učením a analýzou postranních kanálů a nastíní směry budoucího výzkumu.

Více informací naleznete na stránkách fakulty https://fit.cvut.cz/udalosti.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ivana Macnarová
E-mail: 
ivana.macnarova@fit.cvut.cz