Datum zveřejnění: 
8. 4. 2022
Od prvních dnů ruské války proti Ukrajině dochází k systematickému a rozsáhlému ničení unikátní architektury, k nenávratným ztrátám památek a kulturního dědictví. O současné situaci na Ukrajině z hlediska památkové péče bude přednášet Ievgenia Gubkina, historička architektury z Charkova. Přednáška (v angličtině bez překladu) se bude konat v úterý 12. dubna od 18 hodin na Fakultě architektury ČVUT v posluchárně 155 – Gočár.

Charkov je světově proslulý svou meziválečnou modernou, včetně sovětsko-ukrajinského konstruktivismu, jehož hlavním příkladem je budova Děržpromu, zapsaná na seznam čekatelů památek UNESCO. Součástí souboru je bývalé vládní centrum sovětské Ukrajiny, dnešní náměstí Svobody s budovou Charkovské regionální správy, jejíž bombardování zachycené na videu z 1. března obletělo svět.

„Ruská armáda záměrně ničí historická centra našich měst – starověký Černihiv, barokní Sumy, klasicistní Cherson a Mykolajiv, historizující Mariupol a modernistický Charkov," popisuje situaci na Ukrajině Ievgenia Gubkina, která kvůli válce na Ukrajině byla nucena opustit Charkov a dočasně žije v Litvě.

Ievgenia Gubkina je ukrajinská architektka, historička architektury a kurátorka. Je spoluzakladatelkou neziskové organizace Urban Forms Center a femininistického uskupení Modernistki. Ve své práci se zaměřuje na architekturu a plánování 20. století na Ukrajině a popularizaci ukrajinského architektonického dědictví. Je autorkou publikací Slavutych: Architectural Guide (2015), Soviet Modernism. Brutalism, Post-Modernism. Buildings and Structures in Ukraine 1955–1991 (2019) ad. V roce 2020 se jako kurátorka podílela na multimediálním online projektu Encyklopedie ukrajinské architektury.

Picture

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.
E-mail: 
katerina.rottova@fa.cvut.cz