Datum zveřejnění: 
31. 3. 2022
Systém S.A.W.E.R., vyvinutý na půdě ČVUT, dokáže zcela unikátně vyrobit vodu ze vzduchu. Na výstavě EXPO 2020 nyní získal ocenění přímo od dubajského šejka. EXPO dnes končí, systém však v Dubaji zůstává pro svůj akademický i obchodní potenciál.

S.A.W.E.R. je unikátní česká technologie, která umí vyrobit vodu ze vzduchu, a to i při nízké vlhkosti, tedy například i uprostřed pouště. Verze, která byla představena v českém pavilonu na EXPO, dokáže vyrobit přes 1000 litrů vody denně. Jako nejlepší inovaci ji v závěru výstavy ocenila dubajská vládní organizace pod záštitou dubajského vládce a premiéra Spojených arabských emirátů šejka Muhammada bin Rašída Maktúma. Unikátní systém S.A.W.E.R. získal na EXPO také druhé místo v soutěži amerického časopisu Exhibitor.

Česká inovace se prosadila mezi několika tisíci dalších, které v Dubaji prezentovalo na dvě stě národů, a mezi téměř pěti sty finalisty soutěže. „Jedná se o inovaci, která bez nadsázky může pomoci lidem z celého světa. Tento neobyčejný mezinárodní úspěch kolegům nesmírně přeji a děkuji jim za šíření dobrého jména ČVUT, jmenovitě pak docentu Tomáši Matuškovi,“ říká rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček.

Experti z ČVUT však neusínají na vavřínech a systém S.A.W.E.R. nadále zdokonalují. V současné době pracují na verzi vylepšené v tom směru, že bude odolávat chladu a bude použitelná i pro armádní účely. Zároveň pracují na zmenšení systému tak, aby z nynějšího kontejneru bylo v budoucnu možné použít předmět o velikosti například obyčejné lahve.

S.A.W.E.R. (solar-air-water-earth-resources) navrhl pro první EXPO v arabském světě generální komisař účasti ČR Jiří F. Potužník v roce 2017 a díky týmu Univerzitního centra energeticky efektivních budov se z něj v následujících čtyřech letech stala skutečná a funkční technologie. 

„Je vidět, že i malé výzkumné centrum v České republice umí zazářit na světové úrovni. Česká věda, a nemyslím tím rozhodně jen S.A.W.E.R., se opět dostává mezi nejlepší,“ dodává Jakub Dytrich z Univerzitního centra energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického v Praze. 

Picture

Picture

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Ilona Chalupská
E-mail: 
ilona.chalupska@cvut.cz