Datum zveřejnění: 
15. 3. 2022
V pondělí 21. března vystoupí na Fakultě architektury ČVUT japonská architektka, zakladatelka ateliéru Bow-Wow, Momoyo Kaijima. Uvede mezinárodní workshop, který v Praze pořádá univerzita ETH Zurich ve spolupráci s Fakultou architektury ČVUT.

Stejně jako etnografie zkoumá společnost a kulturu etnických skupin, architektonická etnografie v podání japonského studia Bow-Wow sleduje veřejný prostor a život lidí v prostoru kolem architektury. Pozorování, ruční kresba a reflexe pomáhají Bow-Wow bořit předsudky o architektuře.

Jejich metoda se poprvé objevila v publikaci Made in Tokyo, průvodci po Tokiu, který Bow-Wow vydali v roce 2001. V jednoduchých ručních kresbách v něm zachycují chaotickou realitu města, které spontánně reaguje na potřeby a aktivity obyvatel. Detailně vykreslená golfová hřiště, stánky s občerstvením, prostory pod rychlostními komunikacemi... Nepředstavitelně malé, přesto užitečné prostory. Tento experiment stál na počátku jejich dalších projektů a výzkumu.

Momoyo Kaijima vystudovala Japonskou ženskou univerzitu, Tokijský technologický institut a Švýcarský federální technologický institut v Curychu (ETH), kde od roku 2017 působí jako profesorka architektonické behaviorologie. Vyučuje také na univerzitě v japonské Tsukubě.

V roce 1992 založila Momoyo Kaijima společně s Yoshiharu Tsukamoto ateliér Bow-Wow. Realizace ateliéru jsou k vidění v Japonsku, Evropě a Spojených státech amerických. Momoyo Kaijima a Yoshiharu Tsukamoto jsou letošními laureáty Wolfovy ceny za umění, prestižního izraelského mezinárodního ocenění udělovaného vědcům a umělcům za úspěchy v zájmu lidstva. V Praze

se ateliér naposledy představil v roce 2011 výstavou House Behaviorology v Galerii Jaroslava Fragnera.

Vystoupení Momoyo Kaijimy uvede mezinárodní workshop, který v Praze pořádá ETH Zurich ve spolupráci s FA ČVUT. Tématem bude potenciál architektonických kreseb, mapování městských prostranství a každodenní život v nich. Studenti budou v různých pražských lokalitách kreslit pohledy na městské prostory, společná kresba bude fungovat jako platforma pro komunikaci. Série Public Drawing Workshops se již konala v Curychu, Benátkách a Římě.

Přednáška Architecture Ethnography bude v angličtině, je zdarma přístupná veřejnosti. Vstup je bezbariérový. Od 17.30 hodin bude připraven welcome drink spojený s neformálním setkáním s přednášející.

Fotogalerie