Datum zveřejnění: 
1. 3. 2022
Dneškem vstoupil v platnost příkaz rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka, kterým se zakazuje například provoz licencovaného software, prodaného Českým vysokým učením technickým do Ruska a Běloruska, či financování výzkumu na území těchto dvou států. Zároveň rektor specifikoval pomoc Ukrajincům, a to nejen těm, kteří na ČVUT studují a pracují.

V situaci, kdy Rusko zaútočilo na nezávislý stát a zahájilo tak největší válečný konflikt na území Evropy od druhé světové války, je třeba naprosto pregnantně vyjádřit, že s takovou zemí – ani s jejím pomocníkem Běloruskem – ČVUT nemůže a nesmí spolupracovat,“ uvedl dnes rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

S okamžitou platností jsou od 1. března 2022 zakázány také cesty zaměstnanců a studentů ČVUT do Ruské federace a Běloruska za účelem výzkumu a studia, prodej licencí a patentů na území obou států i firmám vlastněným ruskými či běloruskými subjekty nebo přijímání vědců z Ruska a Běloruska. „Výjimku mají samozřejmě ti, kdo prchají před Putinem, Lukašenkem a jejich režimy,“ doplnil rektor. Pozastavena je i účinnost všech smluv a dohod o výzkumné spolupráci univerzity s ruskými a běloruskými institucemi.

Ukrajinští studenti a zaměstnanci ČVUT mohou na e-mailu ukrajina@cvut.cz od minulého týdne požádat školu o pomoc. V případě hmotné nouze nabízí ČVUT bezplatné ubytování na svých kolejích a bezplatnou stravu v univerzitních menzách, k tomu i příspěvek 10 000 Kč na měsíc. Materiální a finanční výpomoc pak obdrží ti, kdo dostanou povolávací rozkaz.

Zároveň bude povolaným studentům umožněno přerušit studium kdykoli během semestru. „ČVUT ukrajinským studentům garantuje, že budou moci následně v přerušeném studiu pokračovat a řádně dostudovat,“ uvedl rektor Petráček. Samozřejmostí je  vstřícnost školy při nastavování individuálních studijních plánů.

Bezplatné ubytování na kolejích ČVUT nabízí univerzita také blízkým svých ukrajinských studentů. A zajistí i to, aby se po dokončení studia nemusel nikdo vrátit do válečné oblasti, pokud sám nebude chtít.

Úplné znění příkazu rektora je k dispozici zde.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
MGR. ILONA CHALUPSKÁ
E-mail: 
ILONA.CHALUPSKA@CVUT.CZ