Datum zveřejnění: 
3. 2. 2022
Elektromobilita, umělá inteligence, kyberbezpečnost či kryptoměny jsou technologické trendy, které hýbou současným světem. Přispět k jejich lepšímu pochopení a inspirovat k jejich studiu má za cíl projekt Technologické olympiády, jehož registrace do pilotního ročníku odstartovala 1. února. Soutěž počítá se zapojením přibližně 1500 studentů středních škol, kteří se mohou registrovat v tříčlenných týmech. Finálové kolo proběhne 22. dubna 2022 na pořádající Fakultě elektrotechnické (FEL) ČVUT v Praze.

Organizátoři pojali Technologickou olympiádu jako soutěž, která má u účastníků posilovat jak schopnosti porozumění a aplikace informací, tak spolupráce v tříčlenných týmech. „Technologická olympiáda není o rychlosti, pamatování si vzorečků a definic, ale studenti k jejímu úspěšnému zvládnutí potřebují umět vyhledat potřebné informace, správně je použít, zpracovat zadání a odprezentovat výsledky odborné porotě,“ představil koncept soutěže její hlavní organizátor Tadeáš Salaba ze společnosti Technologická gramotnost.

Soutěžit mohou maximálně tříčlenné týmy z gymnázií a odborných středních škol z celé České republiky, které se registrují do 27. března 2022 prostřednictvím odkazu www.teol.cz . 1. dubna pak online formou proběhne školní kolo, ze kterého vzejde 25 týmů, které postoupí do finálového kola na FEL ČVUT v Praze.

Jeho program pak 22. dubna vedle samotné soutěže bude sestávat z dopoledního bloku přednášek o aktuálních technologických trendech. „V průběhu celého dne budou účastníkům k dispozici mentoři, kteří zaštítí jednotlivá témata z elektromobility, umělé inteligence, kyberbezpečnosti, kryptoměn, 3D tisku a dalších technologických trendů. Mentoři budou při ruce studentům s odbornou pomocí ohledně jejich finálovým tématem. V závěru dne bude odborná komise složená z odborníků FEL ČVUT a partnerů soutěže vyhodnocovat nejlepší týmy. Pro vítěze čeká finanční odměna 30 tisíc Kč a spousta zážitků,“ vysvětluje Tadeáš Salaba. 

Nová olympiáda navazuje na projekt Technologické gramotnosti, který již během prvních tří měsíců své existence oslovil přes tisíc studentek a studentů na více než 40 středních školách. S odbornými přednáškami se tak během prvního ročníku Technologické gramotnosti seznámí zhruba 7 500 středoškoláků na 125 středních školách v celé České republice. Projekt Technologické gramotnosti i navazující celostátní Technologické olympiády probíhá pod záštitou Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a MŠMT; generálním partnerem je ŠKODA AUTO; partnerem ČEZ a.s. a odborným garantem je GasNet s.r.o..

Fakulta elektrotechnická ČVUT jako jediná v České republice rozvíjí špičkový výzkum všech zásadních technologických trendů, které ovlivní způsob, jakým budeme v budoucnu pracovat, cestovat, trávit volný čas a žít. Počínaje vesmírnými technologiemi či telekomunikačními sítěmi, přes alternativní energetické zdroje a umělou inteligenci až po robotiku či kyberbezpečnost – všechny tyto fenomény budoucnosti lze na FEL ČVUT nejenom vědecky zkoumat, ale také studovat. „Technologickou olympiádu naše fakulta vítá a podporuje. Věřím, že dokáže díky své atraktivní formě získat pro studium vědy a technologií novou generaci středoškoláků,“ uvedl prof. Petr Páta, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
RADOVAN SUK
E-mail: 
SUKRADOV@FEL.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 731 444 043