Datum zveřejnění: 
10. 1. 2022
Fakulta elektrotechnická (FEL) ČVUT ve čtvrtek 13. ledna 2022 pořádá on-line den otevřených dveří. K FEL ON-LINE se tak budou moci od 17.00 připojit všichni zájemci o studium elektrotechniky a informatiky, kteří nemají možnost navštívit školní kampusy v Dejvicích a na Karlově náměstí či preferují vzdálené připojení. K účasti zve video upoutávka, která s hravou nadsázkou odkazuje na slavnou elektrizující scénu z kultovního snímku Pelíšky.

FEL ČVUT se představí v živém vysílání, do kterého je potřeba se předem registrovat prostřednictvím webu studuj.fel.cvut.cz. „Během půlhodiny chceme uchazečům poskytnout základní přehled o tom, jak vypadá studium na naší fakultě a jak se na ni mohou dostat. Od 17.30 uchazeče pozveme k představení bakalářských studijních programů. V chatovacích místnostech budou naši vyučující a studenti a studentky připraveni odpovídat na vše, co souvisí s jednotlivými programy a možnostmi uplatnění, ale také se studentským životem,“ uvedl prof. Petr Páta, děkan FEL ČVUT.

Video upoutávka z Pelíšků: Elektrické hračky se na FEL naučíte sami vyrábět

K natočení krátké video upoutávky na FEL ON-LINE inspirovala organizátory scéna z kultovního filmu Pelíšky. Studenti v ní s hravým nadhledem inscenují scény s „hračkou Vyděržáj pioněr“, která generuje elektrický proud. Pointa je v tom, že studenti FEL si díky svým znalostem mohou s podobnými hračkami nejen hrát, ale také je vyrobit. To je také případ zařízení, které si „zahrálo“ v upoutávce. Kutil z řad studentů FEL ČVUT přístroj sestavil z jednoduchých komponent a krabičku s originálním motivem vytiskl na 3D tiskárně. 

„Je to úkol, který je v silách absolventů většiny studijních programů, kteří si již na začátku studia osvojí základy praktické elektroniky, naučí se pájet a vytvářet elektrické obvody. Je to důležité zejména pro gymnazisty, kteří si ve většině případů na rozdíl od studentů odborných škol na elektřinu „nesáhnou“,“ vysvětluje prof. Petr Páta, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT. 

Obdobně FEL připravuje kurzy, které mají již přijaté studenty zorientovat například v základech programování či elektroniky. Touto formou se FEL snaží ještě před jejich nástupem na fakultu a v počátku studia minimalizovat rozdíl mezi absolventy gymnázií a elektrotechnických škol. Ale některé doučovací kroužky fungují také mezi studenty, kteří se snaží nově přijaté studenty co nejlépe připravit na vysokoškolské studium informatiky a elektrotechniky. 

Technologie budoucnosti mohou studenti nejen studovat, ale také se brzy zapojit do jejich vývoje

Od autonomně řízených formulí, robotů a dronů přes kyberbezpečnost, vývoj aplikací pro virtuální realitu a biomedicínu až po telekomunikační sítě, alternativní energetické zdroje či zařízení pro kosmický program. Všechny tyto technologické trendy mohou studenti na FEL nejen studovat, ale také se zapojit do jejich vývoje. A to neobvykle brzy díky tomu, že fakulta vyniká příznivým poměrem osmi studentů na jednoho vyučujícího. Ti pak mají čas a prostor se svým studentům nadstandardně věnovat a rozvíjet jejich znalosti a dovednosti.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
RADOVAN SUK
E-mail: 
SUKRADOV@FEL.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 731 444 043