Datum zveřejnění: 
5. 1. 2022
Požadavky na datovou konektivitu, zejména na bezdrátové připojení vždy a všude, se neustále zvyšují. Parametry datové komunikace je nutné testovat a měřit. K tomu lze využít zařízení nazvané F-Tester® vyvinuté na Fakultě elektrotechnické (FEL) ČVUT v Praze, které nově dokáže měřit i 5G sítě.

Na základě požadavků z praxe vznikla v roce 2020 varianta s označením F-Tester 4drive-box. Prověřuje více operátorů zároveň a je vhodná pro vestavbu do vozidla, které tak může měřit pokrytí území a kvalitu datového přenosu rychle a efektivně za jízdy (tzv. drive-testy). V průběhu roku 2021 přibyla možnost měření nastupujících 5G sítí a řada vylepšení pro zvýšení stability v dynamickém mobilním prostředí. F-Tester, měřicí zařízení pro ověřování datové konektivity, v současné chvíli využívá Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a nově také telekomunikační společnost CETIN provozující síť, která v Česku pokrývá většinu populace. CETIN, stejně jako ČTÚ, využívá F-Tester pro validaci pokrytí datových služeb mobilních sítí v ČR. Objektivní měření a vyhodnocení pokrytí pomáhá motivovat operátory k zajištění a vylepšování kvality služeb mobilního internetu v Česku. CETIN navíc využívá F-Tester pro ladění jádra sítě, nastavení řízení datových toků pro optimalizaci v různých typech provozu (například prohlížení internetových stránek, přehrávání audio a video obsahu) pro dosažení dobré uživatelské zkušenosti a efektivního využití sítí. 

„Zařízení F-Tester je vyvíjeno a kompletováno na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Řadu věcí na LTE a 5G umíme emulovat ve fakultní 5G/6G laboratoři, ale ne to, jak se chová konkrétní technologie určitého výrobce s určitým nastavením. Proto jsme využili možností, které nabízí v Česku unikátní laboratoř společnosti CETIN. I v tomto případě se ukazuje, že spolupráce s průmyslovými partnery je ve vývoji nezbytná. Zkušenost s nasazením našeho řešení v náročných podmínkách praxe nás také motivuje dotáhnout ho do uživatelsky přijatelného a spolehlivého komerčního produktu,“ pochvaluje si spolupráci doc. Jiří Vodrážka, vedoucí katedry telekomunikační techniky FEL ČVUT v Praze.

„Díky pokročilému vybavení naší laboratoře umíme simulovat nejrůznější podmínky provozu, včetně nasazení 5G, nové funkcionality, které v laboratoři zkoumáme a podobně. Proto je možné přístroj vyzkoušet i ve velmi specifických podmínkách – dokážeme ověřit, že výsledky F-Testeru se mění přesně podle toho, jak se mění různé parametry sítě. Také umožňujeme otestovat novinky, které se teprve implementují, ale zatím nejsou v reálném provozu dostupné,“ shrnuje benefity spolupráce Milan Barvíř, specialista vývoje a měření RAN ze společnosti CETIN.

F-Tester® a jeho logo je chráněnou známkou ČVUT v Praze. Více informací na https://f-tester.fel.cvut.cz.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
VERONIKA JÍLKOVÁ
E-mail: 
VERONIKA.JILKOVA@FEL.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 739 220 810