Datum zveřejnění: 
28. 12. 2021
Praktické využití matematiky v běžných, ale i méně očekávatelných oblastech představuje seminář Matematika pro život. Už počtvrté ho v pátek 14. ledna 2022 od 9.00 pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI) společně s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy (UK). Kurz zařazený do dalšího vzdělávání pedagogických pracovníku (DVPP) je určen především učitelům středních a základních škol, ale je otevřen i širší veřejnosti včetně studentů.

„Snažíme se ukázat neuvěřitelně široké využití matematiky v nejrůznějších atraktivních oblastech, které si někdy pod nudnými vzorečky a čísly zejména žáci a studenti na středních školách neumí dost dobře představit. A právě proto zveme na náš seminář přední odborníky z praxe, o kterých víme, že nejen matematice rozumí, ale umí o ní také poutavě povídat,“ říká doc. Jan Vybíral z Katedry matematiky FJFI (KM), který akci spolu se svou kolegyní doc. Lubomírou Dvořákovou připravuje.

Program vždy zajišťují přední odborníci zabývající se aplikací matematiky v nejrůznějších oblastech. Jistým překvapením pak může být účast známého moderátora České televize, ale také vyučujícího na Katedře žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK Václava Moravce.

„V předchozích letech jsme měli na tento seminář mimořádně pozitivní odezvu, proto se opět těším snad i na osobní setkání s kolegy, kteří pro matematiku získávají nové příznivce. Vím, že každé takové setkání nám všem vlije novou krev do žil a přináší novou inspiraci a motivaci, abychom krásy matematiky sdíleli dál,“ vysvětluje doc. Lubomíra Dvořáková.

Seminář Matematika pro život se při svém vzniku inspiroval seriálem seminářů Matematické problémy nematematiků, který už řadu let společně připravuje FJFI spolu s MFF UK. Ten nabízí studentům nejen uvedených fakult přednášky expertů z různých oblastí.

V předchozích letech převyšoval zájem kapacitu, proto je třeba se předem registrovat. Chystá se hybridní podoba akce (pokud aktuální epidemická situace dovolí), kdy se účastníci mohou rozhodnout, zda se zúčastní osobně v hlavní budově FJFI (Břehová 7, Praha 1), nebo dají přednost online podobě. Pro prezenční účast bude nutné předložit certifikát o očkování/prodělané nemoci/negativním PCR testu.

Další informace o semináři a možnost registrace najdou zájemci na webových stránkách.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
JAN KADEŘÁBEK
E-mail: 
JAN.KADERABEK@FJFI.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 603 444 144