Datum zveřejnění: 
10. 12. 2021
Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT (ÚTEF) ve spolupráci s malířkou Kateřinou Smetanovou pořádá nový projekt pro veřejnost s názvem Věda a umění. Jde o komentovanou prohlídku výstavy ve dvou patrech Betlémského paláce, v nichž ÚTEF sídlí od roku 2019.

V zajímavých prostorách barokního paláce jsou umístěny obrazy a tapisérie Kateřiny Smetanové. Autorka během přibližně 90 minut účastníkům podá výklad svých děl i umělecké tvorby. Zároveň vědečtí pracovníci ÚTEF přímo v laboratořích umožní návštěvníkům nahlédnout do světa vědy a seznámí je zajímavou formou s tím, jakým způsobem je lidstvo schopné zkoumat mikrosvět a fyziku elementárních částic. Z prohlídky je tak možné si odnést představu o tom, jak blízko k sobě věda a umění má.

Kateřina Smetanová v katalogu výstavy uvádí: „Vědci i výtvarníci mají mnoho společného: talent, tvůrčí myšlení, zručnost neboli znalost řemesla, což je umění realizovat nápady, práci o samotě, neustálé přemýšlení o tématu, pochybnosti o nastoupené cestě, pak odhodlání nepolevit, nevzdávat se. V určité fázi potřebují vystoupit z klauzury a předložit výsledky své práce kolegům, lidem.“

První prohlídky konané 19. srpna 2021 se zúčastnilo 20 zájemců z řad veřejnosti. Další návštěvy se budou konat 22. prosince 2021 a 13. ledna 2022. Postupně budou nabízeny další termíny. Vzhledem k omezené kapacitě jedné prohlídky na 20 osob je pro účast nutná registrace. Zájemci se mohou registrovat na webové stránce http://veda-a-umeni.utef.cvut.cz.

Další informace najdete zde:
http://veda-a-umeni.utef.cvut.cz
http://www.utef.cvut.cz/
http://www.smetanova.info/

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Adam smetana, Ph.D.
E-mail: 
adam.smetana@cvut.cz
Telefon: 
+420 731 659 85