Datum zveřejnění: 
27. 10. 2021
Fotograf Jaroslav Kučera, držitel Hlavní ceny Czech Press Photo, Fuji Euro Press Photo Awards a dalších významných ocenění, se výstavou „Tiché dialogy“ vrací na svoji domovskou půdu. Sice se profesionálně věnuje fotografii, vystudoval však Fakultu stavební ČVUT. A ačkoli je Kučera autorem převážně sociálně zaměřené fotografie a pro jeho tvorbu jsou typické fotografie plné lidí v nejrůznějších situacích, na výstavě v Galerii FSv se prezentuje pro něj atypickým cyklem „Tiché dialogy“, který je vystavován teprve podruhé od svého vzniku. Výstava v Galerii FSv na Fakultě stavební ČVUT probíhá od 26. října do 23. listopadu.

V „Tichých dialozích“ se Jaroslav Kučera, který má za sebou na 60 autorských výstav po celé Evropě a ve Spojených státech, pohledu na lidi vyhýbá. Do hledáčku jeho fotoaparátu se tu dostávají neživé objekty, budovy, stavby, ploty, okna a mnoho dalších objektů, které zde spolu zvláštním způsobem komunikují.

Z cyklu, který má zhruba 100 fotografií, jich je na Fakultě stavební ČVUT k vidění šedesát. „Tiché dialogy“ přitom Jaroslav Kučera vystavuje jen výjimečně, poprvé a zatím naposledy je mohli návštěvníci zhlédnout v Leica Gallery v roce 2017, kde také pokřtil knihu pod stejnojmenným názvem.

„Před dvěma lety jsem spolupracoval s fotografem a kurátorem Milošem Sedláčkem na přípravě výstavy k 30. výročí listopadové revoluce ve zdejší fakultní galerii a účastnil se jí jako jeden z vystavujících autorů. Z galerie a vlastně z celé budovy jsem byl nadšený, při vzpomínce na to, v jakých podmínkách jsme téměř před padesáti léty studovali my. A když mi Miloš Sedláček nabídl, abych tady vystavil Tiché dialogy, neváhal jsem,“ říká k tomuto výjimečnému počinu Jaroslav Kučera.

Kurátor výstavy Miloš Sedláček z Fakulty stavební ČVUT si toho, že se na fakultní půdě podařilo prezentovat právě tento Kučerův projekt, velmi cení. „Tiché dialogy jsme pro výstavu v Galerii FSv vybrali i proto, že častými objekty fotografova zájmu jsou stavby a budovy zobrazené s mimořádnou výtvarností a sociálním kontextem, což je našim studentům a zaměstnancům, kteří jsou typickými návštěvníky galerie, blízké,“ uvádí Sedláček.

Výstavu Tiché dialogy je možné zhlédnout v Galerii FSv na Fakultě stavební ČVUT v Praze 6 – Dejvicích od 26. října do 23. listopadu 2021, každý všední den od 9.00 do 20.00 hodin.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
MGR. LIDMILA KÁBRTOVÁ
E-mail: 
LIDMILA.KABRTOVA@FSV.CVUT.CZ
Telefon: 
602 275 716