Datum zveřejnění: 
18. 10. 2021
Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) spouští nový technologický podcast s názvem Jedničky a Nuly. Hned první díl se věnuje aktuálnímu tématu – dronům a jejich využití. Moderátorkou podcastu je známá popularizátorka vědy Sara Polak, jejímž úkolem je jednou měsíčně vyzpovídat odborníky z FIT ČVUT a společně odpovědět na otázky ze světa IT. Fakulta podcast spustila tematicky 10. 10. 2021.

Cílem podcastu FIT ČVUT je přiblížit nejnovější informační technologie široké veřejnosti včetně studentů středních škol, a přispět tak k popularizaci tohoto oboru, který je v dnešní době v mnoha oblastech nepostradatelný. 

Proč právě název Jedničky a Nuly? Fungování počítačů je založeno na dvojkové soustavě skládající se právě z jedniček a nul. Jsou to základní kameny výpočetní techniky a programování. 

„Jedním z cílů fakulty je i popularizace vědy a informování o projektech, které u nás vznikají. Věřím, že tento nový technologický podcast představuje atraktivní způsob, jak můžeme přiblížit informační technologie a práci našich IT odborníků nejen odborné, ale i široké veřejnosti,“ říká doc. Marcel Jiřina, děkan FIT ČVUT.   

Každý díl podcastu se věnuje jedné vybrané aktuální otázce z oblasti IT, na kterou odpovídají odborníci z FIT ČVUT. Ti tak přímo vysvětlují, jaké nové technologie jsou kolem nás a jak nás mohou ovlivňovat. Posluchači se tak dozví, jak se daná IT technologie využívá v praxi. 

V prvním dílu s názvem „Kdy nám budou drony doručovat nákupy?“ se posluchači od odborníka z FIT ČVUT Ing. Lukáše Brchla dozví, jaké drony mají v současnosti i v budoucnu reálné využití v praxi. Pan Brchl založil i startupovou firmu Dronetag, která přináší řešení pro bezpečný a efektivní provoz dronů v běžném leteckém provozu. 

Podcast uvádí známá popularizátorka vědy Sara Polak, která již několik let veřejnost informuje o vývoji umělé inteligence a založila technickou klubovnu Paioneers v Paralelní Polis. Znělku vytvořil absolvent fakulty a hudební producent Jakub Baierl. 

Nový díl podcastu Jedničky a Nuly vznikne každý měsíc. Posluchači si jej mohou pustit na webu fit.cvut.cz/podcast a v aplikacích Spotify, Google Podcasts nebo Apple Podcasts

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
ING. PAVLA BRADÁČOVÁ
E-mail: 
PAVLA.BRADACOVA@FIT.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 724 950 904