Datum zveřejnění: 
4. 10. 2021
Mimořádně populární série přednášek Matematické problémy nematematiků se vrací z online prostoru do poslucháren. Nicméně online přenos pro další zájemce zůstává. Společný projekt Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI) a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF) začíná ve středu 6. října 2021 v 17.30 hod. přednáškou Algokracie, etika a společnost Josefa Holého z firmy Semantic Visions v posluchárně K1 na MFF v Karlíně (Sokolovská 83, Praha).

„Kvůli Covidu jsme loni museli semináře realizovat pouze online a vše včetně přednášejících koordinovat pouze na dálku. Nicméně to pro nás nebyl problém, protože už v předchozích letech jsme přednášky běžně streamovali do osmi poslucháren po celém Česku,“ vysvětluje organizátorka Kateřina Henclová z katedry matematiky (KM) FJFI. Živé přenosy i záznamy lze vidět také na vlastním Youtube kanálu.

Přednášky sledují nejen studenti tří univerzit (kromě ČVUT a UK také Technické univerzity v Liberci), kteří za ně dostávají kredity, ale i další zájemci. Organizátoři totiž vybírají přednášející, kteří umí poutavě představit využití matematiky v někdy i nečekaných oborech a souvislostech. „Snažíme se vybírat přednášející a témata tak, abychom ukázali krásy matematiky. Neutuchající zájem nejen ze strany studentů dokládá, že se nám to snad dobře daří,“ říká další z organizátorek, doc. Iveta Hnětynková z katedry numerické matematiky MFF.

Hned první přednáška se zaměřuje na téma strojového učení a jeho vlivu na fungování společnosti. Algoritmizace zasahuje nejen průmysl, ale i nejširší veřejnost, která si mnohdy ani neuvědomuje, kolik dat o ní různé instituce mají a jak je využívají. O fungování algoritmů, o tom, kdo je vytváří a proč a jak to dopadá na společnost bude hovořit Josef Holý z firmy Semantic Visions, která se umělou inteligencí zabývá.

 

Přednášky Matematické problémy nematematiků (zimní semestr 2021/22):

6. 10.      Algokracie, etika a společnost – Josef Holý (Semantic Visions) o nadvládě algoritmů v online světě

20. 10.   Procedurální generování obsahu ve videohrách – Filip Krijt (Bohemia Interactive) o vývoji počítačových her

3. 11.     Jak předem odhadnout volební výsledky? A jak se to letos povedlo? – Pavel Ranocha (Kantar CZ) s analýzou aktuálních volebních výsledků

1. 12.     Dozimetrik v kasínu – Vojtěch Stránský (ELI Beamlines) o simulacích v radiační fyzice

15. 12.   Ekonomie informací a teorie racionální nepozornosti – Filip Matějka (CERGE-EI) o modelování v behaviorální ekonomii

Podrobný program, záznamy starších přednášek a další informace o semináři Matematické problémy nematematiků najdou zájemci na webových stránkách.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
JAN KADEŘÁBEK
E-mail: 
JAN.KADERABEK@FJFI.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 603 444 144