Datum zveřejnění: 
30. 9. 2021
Jak předpovídat počasí s co největší přesností na pouhých 24 hodin dopředu? Na to hledají odpověď vědci z Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) ve spolupráci s meteorologickou firmou Meteopress. Využívají k tomu schopnosti umělé inteligence, která dokáže předpověď zrychlit a zpřesnit. Dosud se k předpovědi používalo obrovské množství počítačů, což lze nyní díky umělé inteligenci výrazně zjednodušit. Toho lze využít také při náhlých meteorologických jevech, kterým bylo například tornádo na Moravě.

Vědci z FIT ČVUT pracují na projektu dlouhodobé předpovědi počasí na 24 hodin dopředu pomocí umělé inteligence. Společně s meteorology z firmy Meteopress hledají cesty, jak dosáhnout toho, aby se stroje naučily číst v meteorologických mapách a vyznat se v ohromném množství dat z družic a radarů. Oproti meteorologům má umělá inteligence jednu obrovskou výhodu – vyhodnotí radarová data obratem. Výzkum se opírá o závěrečnou práci studenta FIT ČVUT Bc. Mateje Chomy.

„Pracujeme na předpovědi na 24 hodin dopředu. V současné chvíli dokážeme předpovědět vývoj počasí o 15 % lépe, než je standardní předpověď,“ říká Mgr. Petr Šimánek z FIT ČVUT, jeden z řešitelů projektu, a dodává: „Využíváme data ze standardních předpovědí, z nichž se neuronová síť učí, jak udělat přesnější předpověď počasí.“

FIT ČVUT již s Meteopressem v minulosti dokončila projekt na krátkodobou předpověď počasí, to znamená na desítky minut dopředu. Společně vyvinuly efektivní systém, který na základě aktuálních meteorologických dat dokáže s vysokou přesností předpovědět radarové snímky srážek na následující hodinu. Toho se využívá při předpovědi bouřek, přívalových srážek a dalších extrémních výkyvů počasí. I tento projekt z velké části vychází ze závěrečné práce Mateje Chomy.

Další informace o projektu najdete zde:

MWNet v1.0 — AI precipitation nowcasting for the public | by Matej Choma | Předpověď počasí v 21.století / Weather Forecast in the 21st century | Sep, 2021 | Medium

Neural networks in weather radar nowcasting | by Matej Choma | researchsummer | Medium

Interpolation and Extrapolation of Subsequent Weather Radar Images (cvut.cz)

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
ING. PAVLA BRADÁČOVÁ
E-mail: 
PAVLA.BRADACOVA@FIT.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 724 950 904