Datum zveřejnění: 
3. 12. 2020
Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2020 získal reportér ČTK Roman Vondrouš. Mezi 5000 fotografiemi uspěl se snímkem muže procházejícího dezinfekční branou, která byla nainstalována jako opatření proti šíření koronaviru na ČVUT v Praze.

„Shodou okolností vítězný snímek zachycuje vědce Tomáše Mikolova, světově uznávaného odborníka na vývoj umělé inteligence, který působí na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT,“ říká s potěšením rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.   

Roman Vondrouš na vítězné fotografii zachytil Tomáše Mikolova, který přicházel na Národní průmyslový summit. Ten se konal 9. září 2020 v prostorách Betlémské kaple.  Akci pořádalo Národní centrum Průmyslu 4.0 a CIIRC ČVUT pro ředitele a členy představenstev předních průmyslových společností v ČR, vrcholných představitelů vlády a osobností technických věd a akademické sféry.

Tomáš Mikolov patří k české vědecké špičce v oblasti umělé inteligence (AI). Během své kariéry už stihl pracovat pro Google, Facebook nebo Microsoft, v roce 2020 se ale vrátil bádat zpět do Česka do Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT na pozici vedoucího výzkumníka v rámci nově budovaného evropského centra excelence RICAIP.

V letošním roce zaznamenal další úspěch, když získal pro svou výzkumnou skupinu na CIIRC grant od společnosti GoodAI, zabývající se výzkumem a vývojem umělé inteligence. Společnost věnovala 24.000 $ ze svého grantového fondu o celkovém objemu 300.000 $ výzkumníkům z CIIRC ČVUT. Grant podpoří uskutečnění projektu, který má urychlit výzkum směřující k umělé inteligenci lidské úrovně. Projekt bude řídit právě Tomáš Mikolov.

„Samozřejmě nás velmi těší, že se během Národního průmyslového summitu podařilo zachytit moment, který spojuje umění, vědu i průmysl a zároveň velmi výstižně symbolizuje pocit ze současné doby,“ říká Ondřej Velek, ředitel CIIRC ČVUT.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Andrea Vondráková
E-mail: 
andrea.vondrakova@cvut.cz
Telefon: 
+420 605 763 506