Datum zveřejnění: 
22. 10. 2020
V sobotu 28. listopadu 2020 proběhne online soutěž Qminers Quant Hackathon 2020 (qqh.fel.cvut.cz), kterou společně organizují Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze a česká firma Qminers. Hackathon je určen všem vysokoškolským studentům a studentkám, kteří si troufají na nelehké programovací výzvy. Účastníci mají podle zadání využít znalosti z matematiky a strojového učení a porazit s nimi sportovního bookmakera. Výherci si mezi sebou rozdělí 100 000 Kč.

Organizátoři hackathonu chtějí motivovat studenty k tomu, aby se naučili aplikovat teoretické znalosti nabyté ve škole na reálné výzvy. Konkrétně budou soutěžící analyzovat data fotbalových utkání, aby dokázali předpovědět výsledky budoucích zápasů a navrhli strategii sázení. Nejlepší týmy, které porazí virtuálního bookmakera, si z hackathonu odnesou finanční výhry ve výši 60 000 Kč, 30 000 Kč a 10 000 Kč. Kromě peněžité odměny také studenti získají zajímavé zkušenosti s prediktivním modelováním, které je v budoucnosti mohou zvýhodnit i na trhu práce.

Princip hackathonu je postaven na tzv. algoritmickém obchodování, kterému se věnuje organizující firma Qminers. Tvoření trhu pomocí algoritmického obchodování kombinuje unikátním způsobem matematické modelování, práci s daty a špičkové programování, kde mikrosekundy mohou rozhodnout o úspěchu. Na rozdíl od mnoha dalších vědeckých oblastí je zde zpětná vazba takřka okamžitá, díky čemuž můžeme studentům věrně přiblížit skutečný business i během jednodenní akce,  řekl Miloš Krejník, spoluzakladatel Qminers, s.r.o.

Uspořádání hackathonu s partnerskou firmou Qminers bylo pro Fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze logickým rozhodnutím. Výuka strojového učení zahrnujícího statistiku a matematickou optimalizaci má na fakultě silnou tradici. Hackathon s Qminers je pak pro studenty skvělou příležitostí, jak si právě tyto dovednosti vyzkoušet v nepochybně atraktivní doméně ze světa financí, uvedl Gustav Šír ze skupiny Inteligentní datové analýzy (IDA) na katedře počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Hackathonu se mohou účastnit jednotlivci nebo týmy, jedinou podmínkou pro soutěžící je probíhající vysokoškolské studium. Zájemci se mohou registrovat do 31. října na stránkách qqh.fel.cvut.cz

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
KAROLÍNA POLIAKOVÁ
E-mail: 
POLIAKAR@FEL.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 734 111 409