Datum zveřejnění: 
31. 8. 2020
Festival vědy aneb VědaFest u vás doma, to je 8. ročník zábavné vědecko-technické virtuální laboratoře na pražském Vítězném náměstí, která se letos zaměřuje na téma Inovace pro budoucnost. ČVUT v Praze společně s VŠCHT Praha a DDM hl. m. Prahy připravilo tento rok akci virtuální formou. Začíná 3. září 2020 a vše se odehraje na platformě www.festival-vedy.cz.

Na webových stránkách a speciálně animovaném „Kulaťáku“ s tradičními stánky si mohou návštěvníci virtuálně projít a prohlédnout více než 70 edukativních, komentovaných video expozic, které pro ně připravili jak organizátoři akce, tak další vysoké školy, akademická pracoviště, volnočasové instituce, firmy a společnosti.

Poprvé tak budou moci všichni zájemci navštívit video expozice obrazem i zvukem u sebe doma nebo ve školách na počítačích, tabletech a telefonech. Virtuální pohled do světa vědy nabídne všem novou dimenzi. Také se mohou zapojit do doprovodného programu Chytrá hlava a zúčastnit se soutěže o atraktivní ceny, jako je například 3D tiskárna.

Akce je určena návštěvníkům bez omezení věku, je také vhodná pro celé třídy základních a středních škol, které společně mohou virtuálně navštívit Festival vědy v rámci školní výuky. Prohlížet, bádat a soutěžit je možné nejen ve čtvrtek 3. září, ale akci lze navštívit i další dny, kdy stále poběží.

Návštěvníci se v bohatém online programu dozvědí, jak se testuje koronavirus, jak se dá zjistit přítomnost pesticidů pomocí mobilu, jak pracovat s ekonomickými daty, co má společného člověk a zvíře, mikrořasy a vodík jako zdroj paliv budoucnosti, jak se chovají rostliny při změnách klimatu, ale i to, že klíšťata mohou být pro lidi užitečná. Rektor ČVUT v Praze doc. Vojtěch Petráček k akci říká: „ Jsem velmi rád, že se naše univerzita zapojuje již po řadu let i do popularizačních akcí, jako je Festival vědy. Letos je připraven, kvůli pandemické situaci, ve formátu online. Do bohatého programu se zapojily naše fakulty pod heslem Bez techniky to nejde. Můžete se těšit na zajímavé video expozice, jako je Buď fit s FIT robotem!, Jak tenká je tenká vrstva?, Co je suchý led, k čemu je dobrý?, Andělská křídla v technice, Automatizaci a informatiku, Testování konstrukcí jako HRA, Dopravu budoucnosti, 100% PET: materiál pro 3D tisk, a spoustu dalšího.“

Festival vědy se koná za podpory Městské části Praha 6 a vědeckým patronem je bývalý předseda Akademie věd ČR prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc. Záštitu akci poskytl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib, ministr Karel Havlíček za Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, a také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. 

Průvodce akcí a více informací naleznete na stránce http://www.festival-vedy.cz.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
LENKA KUBEŠOVÁ ZÁPOTOCKÁ
E-mail: 
LENKA.KUBESOVA.ZAPOTOCKA@CVUT.CZ
Telefon: 
723 001 076