Datum zveřejnění: 
8. 4. 2020
Webová aplikace Wowee otevírá prostor pro lidskou solidaritu a umožňuje finančně pomáhat těm, kteří se v době koronavirové nákazy ocitli v nelehké situaci. Aplikace funguje na principu finanční sbírky, čímž se stává bezkontaktní pomocí potřebným. Projekt vznikl ve spolupráci se studenty Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) a to původně za účelem plnění přání mezi přáteli a rodinou.

V současné době lze očekávat, že se vlivem omezení spojeným s koronavirem řada lidí bude muset vypořádat se sníženým finančním příjmem. Aplikace, která vznikla původně za účelem shánění financí na dárky těm nejbližším, tak bude dočasně sloužit na pomoc druhým v nouzi.

„Aplikace Wowee ukázala, že ji lze snadno využít také pro charitativní projekty a pomoc konkrétním lidem, kterým život zrovna nepřál,“ říká k projektu Bc. Michal Maněna, zakladatel Wowee, a doplňuje: „Wowee je moderní způsob, jak na dálku nyní pomoci konkrétním rodinám, které kvůli současné situaci přišly o část zdroje příjmu, nebo třeba starým lidem bez rodin.“

Jak Wowee funguje? Ve webové aplikaci se stačí zdarma zaregistrovat, založit přání nebo charitativní sbírku pro konkrétního člověka a sdílet sbírku s ostatními, aby se i oni mohli zapojit. Všechny vybrané peníze z konkrétní sbírky náleží obdarovanému, i když se nevybere cílová částka sbírky.

Aplikace Wowee vznikla v roce 2017 díky spolupráci s FIT ČVUT, která pro vývoj aplikace poskytla technologické zázemí. Ke vzniku aplikace bylo klíčové zapojení studentů fakulty, kteří se na projektu podíleli prostřednictvím svých závěrečných prací. „Spolupráce fakulty byla pro naše studenty zajímavá v tom směru, že si mohli napřímo vyzkoušet práci na projektu, který měl reálný potenciál pro využití v praxi a který se nakonec skutečně realizoval,“ říká Ing. Jiří Chludil, vyučující FIT ČVUT, který za fakultu projekt vedl. „Pro účel vzniku projektu jsme naplno využili fakultní Laboratoř uživatelského testování,“ dodává Chludil.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
ING. PAVLA BRADÁČOVÁ
E-mail: 
PR@FIT.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 724 950 904
Jméno: 
BC. MICHAL MANĚNA
E-mail: 
MICHAL.MANENA@WOWEE.CZ
Telefon: 
+420 605 269 528