Datum zveřejnění: 
25. 3. 2020
Dne 23. března 2020 proběhlo vyhlášení druhého ročníku soutěže AI Awards. Cílem klání, které pořádá vydavatelství Economia a společnost Aspen.PR, je zviditelnit odvětví umělé inteligence v České republice. Propagovat výzkum AI (Artificial Intelligence) se podle poroty daří i zástupcům Českého vysokého učení technického v Praze, které bodovalo hned ve dvou kategoriích: Projekt roku a Událost roku.

Cenu za nejlepší AI projekt minulého roku si odneslo Centrum pro robotiku a autonomní systémy (CRAS), které na Fakultě elektrotechnické (FEL) ČVUT v Praze rozvíjí robotický výzkum. Vědci a studenti vyvinuli multirobotický systém zahrnující pásové, kolové, chodící i létající roboty, který dokáže pracovat v obtížných terénních podmínkách např. podzemních prostor velmi samostatně, jen s minimální asistencí lidského operátora. Aplikace takového systému jsou různorodé od spolupráce při hledání lidí zavalených v dolech, ve zhroucených budovách až po budoucí robotický průzkum vesmírných těles. S roboty získal tým CRAS třetí místo v soutěži DARPA Subterranean Challenge Tunnel Circuit pořádané agenturou amerického ministerstva obrany, kde uspěl v konkurenci skupin expertů z NASA či prestižní americké techniky MIT. Mezi týmy s vlastním financováním navíc zvítězil. Fakt, že ocenění AI Awards je zasloužené, dokládá i to, že v únoru letošního roku při dalším kole soutěže (Urban Circuit) bodoval tým se stejným úspěchem. 

Vedoucí týmu doc. Tomáš Svoboda k ocenění dodává: Tým CRAS je úspěšnou ukázkou spojení robotických laboratoří z více pracovišť a propojení studentů všech stupňů studia s výzkumem. Právě vyváženost týmu, jeho schopnost vyrovnat se s nenadálými obtížemi a kreativita při hledání nových řešení jsou jeho silnými stránkami.”

Druhým oceněním je nejlepší událost roku 2019, za kterou porota označila konferenci CyberSec&AI Prague. Akci věnovanou tématu umělé inteligence a kyberbezpečnosti organizovalo v říjnu minulého roku ČVUT v Praze ve spolupráci se společností Avast. Konference podle poroty představuje unikátní příklad spolupráce akademické sféry a průmyslu. Na jedno místo přivedla špičkové odborníky, kteří sdíleli své expertní poznatky, aktuální výsledky nebo předpovědi budoucnosti. „Mezi řečníky byli renomovaní akademici z Kalifornské univerzity v Berkeley, Stanfordu nebo londýnské King᾽s College, kteří hovořili o klasifikaci malwaru, rozpoznávání anomálií nebo o nebezpečí, jež přináší hackování demokratických voleb,“ říká prof. Michal Pěchouček, ředitel Centra umělé inteligence FEL ČVUT v Praze a technický ředitel společnosti Avast. Akci čeká v říjnu 2020 druhý ročník, takže o nejlepší akci loňského roku nepřijdou návštěvníci ani letos.

I další výzkumníci z řad Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze figurovali mezi soutěžícími, kteří se dostali do finále, ale opustili soutěž bez ceny pro vítěze. Jan Bayer, absolvent studijního programu Kybernetika a robotika, byl mezi finalisty kategorie AI Student roku se svou diplomovou prací o šestinohém kráčejícím robotu, který se shodou okolností zúčastnil i výše zmiňované soutěže DARPA. O označení AI Projekt roku bojoval také výzkumný projekt Aposemat, který v laboratoři Centra umělé inteligence FEL ČVUT v Praze zastřešuje aplikaci bezpečnostního výzkumu pro ochranu jedinců a institucí v ohrožení, kterými jsou např. aktivisté, novináři v krizových oblastech nebo nevládní organizace. V kategorii AI Nápad roku zůstaly za vítězem hned dva počiny z téže univerzity – společná výzkumná laboratoř Centra umělé inteligence FEL ČVUT a Avastu a vizionářský projekt Linnaeus hostujícího profesora Jonathana Ledgarda, jenž představuje ekonomický systém pro ohrožené druhy říše zvířat.

Vedle výše zmíněných ocenění stojí za zmínku také cena pro osobnost roku 2019, jíž se stala ředitelka prg.ai Lenka Kučerová. Členem iniciativy, která má za cíl proměnit Prahu v AI superhub, je spolu s dalšími akademickými institucemi také ČVUT v Praze. 

Děkan Fakulty elektrotechnické prof. Petr Páta k ocenění uvedl: „Velice mě těší, že se Fakulty elektrotechnické ČVUT mohla podílet na tomto úspěchu. Naším dlouhodobým cílem je přispívat k rozvoji moderních technologií a tato cena je pro nás jasným znamením, že v tomto záměru postupujeme správným směrem.”

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
ING. LIBUŠE PETRŽÍLKOVÁ
E-mail: 
LIBUSE.PETRZILKOVA@FEL.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 731 077 387