Datum zveřejnění: 
9. 3. 2020
Joan Daemen, belgický kryptolog a jeden ze dvou autorů světoznámé šifry AES/Rijndael, vystoupí dne 16. března 2020 se svou přednáškou exkluzivně na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT). Přednáška z cyklu Informatických večerů na FIT ČVUT bude na téma „Kryptografie založená na permutacích“. Akce je určena široké odborné i laické veřejnosti se zájmem o moderní postupy v šifrování.

Joan Daemen je belgický kryptolog a společně s Vincentem Rijmenem spoluautor šifry Rijndael, s níž v roce 2000 vyhráli soutěž NIST (National Institute of Standards and Technology) o nový kryptografický standard AES – Advanced Encryption Standard. AES/Rijndael je dnes nejpoužívanější šifrou zabezpečující data. Běžně se lze s touto šifrou setkat například při připojení k wi-fi, kdy se šifra stará o bezpečnost uživatelových dat. Od roku 2002 je v USA tato šifra federálním zabezpečovacím standardem a k zabezpečení svých dat ji běžně používá i americká Národní bezpečnostní agentura.

Joan Daemen je rovněž spoluautorem kryptografické hashovací funkce Keccak, která byla v roce 2012 přijata NIST jako standard SHA-3. Je jedním ze zakladatelů iniciativy za kryptografii založené na permutacích a spolutvůrce konstrukcí sponge, duplex a farfalle. Joan Daemen ve své přednášce pohovoří o svém „hnutí odporu za očistu symetrické kryptografie“. Ve své podstatě jde o refaktorizaci symetrické kryptografie, kdy blokové šifry jsou nahrazeny kryptografickými permutacemi a takzvanými deck funkcemi.

Přednášku Joana Daemena doplní profesorka Lejla Batina z Radboudovy univerzity v Nijmegenu (Nizozemsko). Mezi její výzkumné zájmy patří kryptografické implementace, fyzické útoky a protiopatření. Ve své přednášce na FIT ČVUT s názvem „Hluboké učení a fyzické útoky na vestavné systémy: Jak hluboko můžeme jít?“ se bude zabývat vzájemným vztahem hlubokého učení a analýzy postranními kanály a jejich vlivem na bezpečnost.

Více informací naleznete na stránkách fakulty www.fit.cvut.cz.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
ING. PAVLA BRADÁČOVÁ
E-mail: 
PR@FIT.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 224 359 819