Datum zveřejnění: 
3. 1. 2020
Největší událost světa částicové fyziky – konference ICHEP (International Conference on High Energy Physics), která se koná jednou za dva roky – poprvé v historii zavítá v roce 2020 do Prahy! V roce 2020 také Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI) oslaví 65 let a štěpný školní jaderný reaktor VR-1 Vrabec si připomene 30 let od prvního spuštění. A to vše v době, kdy začíná renesance jaderné energetiky v Česku díky rozhodnutí vlády ČR vybudovat nový blok jaderné elektrárny Temelín. To je jen několik z událostí, na kterých se v roce 2020 FJFI podílí.

„Velmi nás těší, že se českým částicovým fyzikům nejen z naší fakulty podařilo získat pořadatelství konference ICHEP. Praha se tak na týden stane centrem světového dění, protože sem dorazí na 1200 předních odborníků na částicovou fyziku. A my věříme, že i díky tomu tento zajímavý vědní obor získá nové fanoušky, a vědění o původu vesmíru a částicích, které ho tvoří, se posune zase o kus dál,“ vysvětluje prof. Igor Jex, děkan FJFI a ředitel Centra pokročilých aplikovaných přírodních věd (CAAS), které je jedním z partnerů konference ICHEP.

Výjimečná konference ICHEP

Mezinárodní konference ICHEP bude probíhat od 30. července do 5. srpna 2020 v Kongresovém paláci Praha. Spolu s FJFI ji spolupořádají všechna přední česká pracoviště zabývající se částicovou fyzikou: Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, Fyzikální ústav Akademie věd ČR, Ústav jaderné fyziky Akademie věd ČR, Univerzita Palackého v Olomouci, Západočeská univerzita v Plzni, a navíc Mezinárodní unie čisté a aplikované fyziky (IUPAP).

Fakulta oslaví půlkulatiny

V roce 2020 oslaví FJFI 65. výročí. Vznikla totiž v roce 1955 jako důležitá součást českého jaderného programu. Dnes se kromě jaderných věd věnuje výzkumu a výuce také v oblasti kvantových technologií či laserů, studenti mohou na fakultě pracovat s plasmatem i nanotechnologiemi. K dispozici jsou jim špičkové laboratoře, kde se vyvíjejí nové lékařské metody využitelné například pro léčbu rakoviny, testují se zde materiály pro letecký průmysl. Důraz klade i na matematické inženýrství a informatiku.

„V rámci ČVUT jsme sice poměrně malá fakulta, ale vybudovali jsme si velmi dobrou reputaci a titul od nás má svou váhu. Je to i díky tomu, že se naši studenti velmi záhy zapojují i do vědeckého výzkumu, ať už přímo na fakultě, nebo třeba ve švýcarském CERNu a na dalších světových pracovištích, s nimiž úzce spolupracujeme,“ vysvětluje doc. Václav Čuba, proděkan pro rozvoj fakulty.

Rozsáhlý projekt CAAS

Fakulta také koordinuje CAAS, což je s rozpočtem přesahujícím 560 milionů korun a zapojením sedmi různých subjektů jeden z největších projektů financovaných prostřednictvím Evropských fondů v rámci ČVUT. Podílí se na něm mimo jiné i velká část vědeckých kapacit FJFI a CAAS se podílí i na financování konference ICHEP.

Školní štěpný reaktor oslaví narozeniny

Pro fakultu je významné také 30. výročí od zprovoznění jaderného reaktoru VR-1 Vrabec, který je umístěn v pražské Troji. Slouží zejména k výukové činnosti, a to nejen pro studenty FJFI a ČVUT. Učí se na něm také například pracovníci jaderných elektráren, a dokonce zde byla i posádka jaderné ponorky. Kromě toho se na reaktoru provádí i vědecké experimenty, například pomohl se zkoumáním obsahu látek v tradiční tibetské medicíně. „Přestože jde o štěpný jaderný reaktor, obejde se bez chladicí věže, protože jeho celkový výkon je nižší, než má běžná rychlovarná konvice,“ ujišťuje o jeho bezpečnosti prof. Igor Jex.

Postupně se připravuje budování druhého štěpného reaktoru VR-2. Kromě toho provozuje fakulta od roku 2007 také fúzní jaderný reaktor – tokamak Golem. A takové vybavení má už jen velmi málo univerzit na světě. Přestože je přitom Golem nejstarším stále fungujícím tokamakem (jeho rodný list sahá do roku 1957), je už několik let připojen k internetu a takzvaný zážeh na něm mohou provádět studenti prakticky z celého světa.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
JAN KADEŘÁBEK
E-mail: 
JAN.KADERABEK@FJFI.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 603 444 144