Datum zveřejnění: 
19. 11. 2019
Studentský závodní mototým CTU Lions ČVUT v Praze si přiváží ze světoznámého okruhu Barcelona-Catalunya dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Od pátku 15. do neděle 17. listopadu probíhaly závody pod záštitou Mistrovství Katalánska silničních motocyklů. A týmy CTU Lions zde závodily jak s elektro tak i spalovací motorkou vlastní konstrukce.

První den se jely tři tréninkové jízdy pro každou motorku. Na spalovací se poladila rozeta do rychla, na elektrické se projevily problémy s délkou okruhu a velkým počtem kol – motorky nestíhaly nabíjet mezi jízdami. Druhý den ráno úspěšně prošly povinnými přejímkami, které například pro elektro verzi obnáší kontrolu funkčnosti elektrického systému, hlavně nouzového vypnutí. „Poté došlo ještě na přezutí všech kol na nové gumy a odpoledne jsme už zvládali kvalifikaci na nich. Průměry měly motorky přes 100 kph, a to už je na naši kategorii slušné číslo,“ dodává Petra Skolilová z Fakulty dopravní ČVUT.

V neděli ráno odjeli závodníci rychlý warm-up na studeném asfaltu, který se ukázal jako první čistka mezi všemi startujícími motocykly. Oba hlavní závody startovala spalovací motorka z gridu, zatímco u elektrického motocyklu studenti šetřili baterku a vynechali initial najížděcí kola a startovali tak z pitline. Ušetřenou energii tak mohli pořádně využít v ostrých kolech. Jejich konkurenci se nedařilo, některé motorky vůbec nenastoupily do závodu a další jej z různých důvodů nedokončily, především kvůli pádům a poruchám motoru. Studenti ČVUT tak skončili v obou rozjížďkách se spalovací motorkou na třetím a s elektrickým motocyklem na druhém místě.

V rámci projektu vedeného na Fakultě dopravní ČVUT v Praze se jako jediná univerzita z ČR účastní mezinárodní soutěže MOTOSTUDENT.

Ta je prestižní studentská soutěž univerzitních týmu z celého světa. Cílem dvouletého projektu je návrh, vývoj, stavba a následné týdenní klání s motocyklem vlastní konstrukce. Na Fakultě dopravní ČVUT vznikl tým CTU Lions pod vedením doc. Petra Bouchnera a Ing. Jiřího Firsta již v roce 2014 a v roce 2016 se pak zúčastnil závodu poprvé se spalovací motorkou. V následujících ročnících už se zapojuje jak se spalovací, tak i elektromotocyklem.

Více informací najdete na webu a facebooku týmů CTU LIONS:

http://k616.fd.cvut.cz/full/motostudent/

nebo oficiálních stránkách soutěže MOTOSTUDENT:

http://www.motostudent.com

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
ING. PETRA SKOLILOVÁ
E-mail: 
SKOLILOVA@FD.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 777 826 652