Datum zveřejnění: 
31. 10. 2019
Horečnatou atmosféru listopadových událostí roku 1989 si Fakulta stavební ČVUT v Praze připomene dvěma propojenými výstavami. Ve fotografické expozici se představí dnes již mnohdy ikonické záběry Karla Cudlína, Jaroslava Kučery, Dany Kyndrové, Jana Šilpocha, Pavla Štěchy a Jiřího Všetečky. V atriu fakulty bude probíhat výstava dobových plakátů týkajících se revolučních dnů listopadu 89 a Občanského fóra. Výstavy s názvy „Listopad 89 v dokumentární fotografii“ a „Plakáty sametové revoluce“ se budou konat na Fakultě stavební ČVUT v termínu od 5. listopadu do 2. prosince 2019.

Cílem výstavy je připomenout studentům a návštěvníkům fakulty revoluční dobu před třiceti lety a vytvořit prostor pro diskuzi. Fotografie předních českých dokumentaristů přitom prezentují jak obecně známé záběry, tak se tu ukazují fotografie, které byly vidět jen minimálně. Zaujme i tematická pestrost, setkání politiků na veřejných místech se tu mísí se záběry z demonstrací či detaily umocňujícími sílu okamžiku.

Unikátní atmosféru pomohou navodit i plakáty, které nebudou instalovány konformně do ucelené expozice, ale rozmístěny do prostoru vstupního atria fakulty. Polepené sloupy a stěny budou evokovat dobu, kdy bylo nápisy, hesly a plakáty oblepeno takřka vše.

Propojené výstavy „Listopad 89 v dokumentární fotografii“ a „Plakáty sametové revoluce“ se budou konat v termínu od 5. listopadu do 2. prosince 2019 v prostorách galerie a atria Fakulty stavební ČVUT v Praze, Thákurova 7, Praha 6. Volně ke zhlédnutí budou obě expozice také v termínu 15. až 16. listopadu, kdy na fakultě probíhá Den otevřených dveří.

Více informací na fsv.cvut.cz

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Lidmila Kábrtová
E-mail: 
lidmila.kabrtova@fsv.cvut.cz
Telefon: 
+420 602 275 716