Datum zveřejnění: 
19. 8. 2019
Dnes začíná Letní škola IT pro 31 dívek ze středních škol, kterou organizuje spolek Czechitas společně s ČVUT v Praze a firmou Microsoft. Hlavním cílem akce je přilákat ke studiu informatiky na vysokých školách co nejvíce studentek.

V rámci programu Letní školy IT dívky nakouknou do mnoha oblastí informatiky a zjistí tak, že IT není jen nudné sezení u počítače. Během týdenního programu se setkají se základy programování (Arduino, CSS, JavaScript, HTML), robotikou a počítačovou grafikou. Po intenzivních čtyřech dnech vzdělávání čeká účastnice studentská soutěž hackathon, na které budou zpracovávat svůj vlastní projekt. V rámci programu také dívky navštíví laboratoře Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze, v jejíchž prostorách se akce pořádá. Celý program vyvrcholí galavečerem v budově pražského Microsoftu, kde budou účastnice prezentovat své závěrečné práce.

“Sama jsem studovala informatickou vysokou školu a ze své zkušenosti mohu říct, že nás dívek bylo v ročníku zhruba 10 %. Letní škola je v tomto ohledu nesmírně důležitá, protože dívkám ukáže, že IT je zcela normální obor a že se vůbec nemusí bát přihlásit na informatickou školu, i když je od toho například okolí odrazuje,” říká šéfka a zakladatelka Czechitas Dita Přikrylová.

A její slova potvrzuje i bývalá účastnice Letní školy IT Eliška: “Moje mamka se mě snažila přesvědčit, abych šla studovat medicínu a skoro se jí to i povedlo, ale nakonec jsem zjistila, že ta biologie by mě nebavila tolik jako informatika. Ve třeťáku na gymnáziu se to zlomilo. Vliv na to měla moje kamarádka, která se také zajímala o matematiku a fyziku. Doslova mi řekla, ať zkusím taky ty „kompy“. V tu chvilku jsem si vzpomněla, že mě to vlastně v mládí bavilo. Díky ní jsem se tedy přihlásila na Letní školu Czechitas a poté už jsem měla jasno.“ Celý příběh Elišky naleznete na webu Czechitas: https://www.czechitas.cz/cs/blog/tvorime-pribehy/odlisne-cesty-se-stejnym-cilem-dva-pribehy-z-letni-skoly-it

Většinu času kurzu stráví dívky na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze. „Škála uplatnění na zajímavých pozicích je v oboru IT opravdu veliká. Aby se studenti středních škol technického vzdělání nebáli, snažíme se jim informatiku přiblížit právě prostřednictvím různých kurzů a Letní škola IT od Czechitas je jedním z nich. Dlouhodobě zaznamenáváme rostoucí trend počtu dívek, aktuálně je to v průměru 15 % ze všech studentů, a přesně tyto akce k němu přispívají,“ říká proděkan pro vnější vztahy FIT ČVUT v Praze doc. Josef Kolář.

Letní škola IT je koncipována jako týdenní tábor s pevným programem od 8.00 do 20.00 hod. Hlavní program se odehrává na půdě Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze. Večerní program je většinou určen pro exkurze ve firmách Nestlé, Škoda, EY a Microsoft. Primárně je škola určena dívkám, které technologie zajímají, ale účast není podmíněna vstupními IT znalostmi. Více informací najdete na stránce akce https://www.czechitas.cz/cs/kalendar-akci/akce/13524/.    

Pro účast novinářů je vyčleněn závěrečný galavečer v budově českého Microsoftu v pátek 23. srpna 2019 v čase od 18.00 do 20.00 hod., kdy budou dívky prezentovat své závěrečné projekty. Účast je podmíněna akreditací e-mailem na jan.schonbauer@czechitas.cz do 22. srpna 2019, do 12.00 hod.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
JAN SCHÖNBAUER
E-mail: 
JAN.SCHONBAUER@CZECHITAS.CZ
Telefon: 
+420 724 689 284