Datum zveřejnění: 
21. 6. 2019
Ze sídla Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu byl na cestu do Spojených arabských emirátů vypraven systém S.A.W.E.R., který by tam měl v reálných pouštních podmínkách zahájit zkušební výrobu vody ze vzduchu pomocí solární energie.

Vědci Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT nejprve zařízení testovali ve speciální komoře simulující atmosférické podmínky Spojených arabských emirátů. Po úspěšném završení zkušebního provozu v laboratorním prostředí byl systém S.A.W.E.R. zabudován i s veškerým příslušenstvím do přepravních kontejnerů.

„Trochu nás překvapilo, že realita funguje o něco lépe než teorie. Pro provoz je potřeba o něco nižší chladicí výkon, abychom dostali stejné množství vody,“ hodnotí docent Tomáš Matuška z ČVUT UCEEB dosavadní testování. Zároveň dodává, že zkoušky ještě zdaleka nekončí, protože zařízení je potřeba prověřit v reálných pouštních podmínkách.

Po dokončení instalace a posledních příprav budou kontejnery během měsíce přepraveny do pouštní oblasti Sweihan ve Spojených arabských emirátech, kde zařízení poběží ve zkušebním provozu. Data o systému a jeho výkonnosti budou sbírána dálkově. Získané údaje by měly posloužit vědcům z ČVUT UCEEB k případným úpravám a vylepšením systému S.A.W.E.R., který se stane jádrem české národní expozice na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji.

„S.A.W.E.R. v poušti nám odpoví na dvě zásadní otázky: jak si poradí kromě vysokých teplot například s jemným pískem a dalšími přírodními podmínkami, a zda a jak rychle se nám může podařit kolem mobilní verze systému skutečně vytvořit oázu? To bychom pak chtěli v podobě časosběrného dokumentu ukázat na Expo 2020 i návštěvníkům národního pavilonu. V něm má další S.A.W.E.R. vyrábět dokonce přes pět set litrů vody denně, ale bude fungovat přece jen v přívětivějším prostředí, než je odlehlá poušť,“ říká generální komisař české účasti na světové výstavě Expo 2020 Jiří F. Potužník.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Jana Simčinová
E-mail: 
jana.simcinova@cvut.cz
Telefon: 
+420 605 924 801