Datum zveřejnění: 
13. 5. 2019
České vysoké učení technické v Praze, Univerzita Karlova a Akademie věd spojily síly v iniciativě prg.ai. Ve čtvrtek 16. května tak startuje unikátní projekt, který podpoří špičkovou vědu a výzkum, přiláká do Česka ty nejlepší světové talenty, pomůže vzniku nových firem a start-upů a vybuduje centrum AI evropského významu. Kromě pražského magistrátu je podporují i vláda a významné soukromé společnosti.

Pět tisíc AI výzkumníků a vývojářů, pět stovek AI absolventů a každoročně padesát nových firem v nejmodernější technologické oblasti, která hýbe globální ekonomikou a společností. Cíle unikátní iniciativy prg.ai, do které se spojily špičky české akademie, nejsou menší, než konkurovat evropským centrům umělé inteligence (AI). Už dnes jen pražské vysoké školy absolvuje ročně více než 100 AI odborníků, což je více než například v oboru světově proslavený kanadský Montreal. A během několika let to má být mnohonásobně víc.

“Naším hlavním a zásadním cílem je především přilákat ty nejlepší mozky ze zahraničí a zvyšovat zájem o práce v pražském AI ekosystému,” říká profesor Michal Pěchouček z FEL ČVUT, jeden ze zakladatelů iniciativy prg.ai, která slavnostně zahájí činnost ve čtvrtek. “Důležitá je pro nás i značka Prahy jako světoznámého města, které je kosmopolitní, technologické a atraktivní jako místo pro život. Pro vývoj umělé inteligence prostě potřebujete hlavně tu lidskou,” dodává.

Propojení trojice klíčových institucí s hlavním městem je proto historický milník, kdy se za tímto cílem spojí nemalé lidské a finanční kapacity. Instituce budou spolupracovat především v získávání finančních prostředků pro vynikající vědce působící v institucích prg.ai (prg.ai Fellows), spustí otevřenou výzvu na obsazení až deseti špičkových vědeckých míst ze zahraničí (prg.ai Chairs). Iniciativa prg.ai bude připravovat nový bakalářský program prg.ai Minor jako vedlejší specializaci, čímž pomohou ovlivnit i středoškolské osnovy pro výuku AI a budou motivovat středoškolské učitele matematiky a informatiky.

Prg.ai navazuje na českou a evropskou snahu prosadit se v technologickém oboru budoucnosti. “Jsem potěšena, že Česká republika začíná být tak aktivní v oblasti umělé inteligence - technologii, která formuje budoucnost. Evropa chce využít potenciálu umělé inteligence tím, že vytvoří konkurenceschopné technologie, kterým lidé mohou věřit, a tím že se zaměří na potenciální rizika. Abychom toho dosáhli, potřebujeme všechny pomocné ruce. V tomto ohledu iniciativu prg.ai vítám, protože si klade za cíl spojit vědecké a výzkumné kapacity, veřejnou sféru a podnikatele,” uvedla evropská komisařka Věra Jourová, která bude hlavním hostem slavnostního zahájení tento čtvrtek 16. května od 10.30 hodin v budově Rektorátu ČVUT v pražských Dejvicích.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Lenka Kučerová
E-mail: 
LENKA.KUC@GMAIL.COM
Telefon: 
+420 739 267 985