Datum zveřejnění: 
30. 1. 2019
Porota největší mezinárodní soutěže studentského designu na světě (TISDC 2018) ocenila bakalářskou práci studentky Terezy Vackové z Ateliéru Tvarůžek Ústavu průmyslového designu Fakulty architektury ČVUT v Praze. Udělila jí speciální cenu v kategorii International Design Association za pomůcku CleS – Clever Seek. Jedná se o nenápadný přístroj, jenž pomáhá nevidomým v orientaci. Přístroj svým vzhledem připomíná sluchátka, neumisťuje se však na uši, ale kolem krku.

Elegantní zařízení má v sobě zabudovaný GPS lokátor, kameru pro denní i noční vidění, mikrofon, reproduktor a je možné k němu připojit sluchátka. Všechna data ihned odesílá přes aplikaci do asistenčního centra nebo příbuzným. Ti získají nejen přesnou polohu nevidomého, ale uvidí i případné fyzické překážky nebo hrozby, před kterými jej mohou varovat.

Tereza Vacková se do soutěže TISDC 2018 přihlásila proto, že ji zaujal pestrý seznam minulých výherců a mezinárodní partneři soutěže. V září pak obdržela e-mail, že postupuje do dalšího kola a že má na Tchaj-wan urychleně poslat plakáty s prezentací. „Byl úžasný zážitek zúčastnit se slavnostního ceremoniálu v tak exotické zemi,“ dodává Vacková.“ Pro její domovský Ústav designu Fakulty architektury ČVUT je to dosud nejvyšší ocenění, které se jeho studentům dostalo.

„Už dlouho jsem si chtěla vyzkoušet práci se specifickou cílovou skupinou, jakou jsou třeba nevidomí,“ zmiňuje Vacková a dodává, co ji na ní láká: „Taková spolupráce je formovaná speciálními potřebami a omezeními cílové skupiny, a mohou při ní vzniknout velice unikátní a nezvyklé návrhy a postupy.“

Absolventka bakalářského oboru Design na začátku zvažovala spolupráci s vědeckým týmem z Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL ČVUT), jenž pracoval na projektu „chytré“ slepecké hole. Chtěla však přijít s něčím vlastním. Když přemýšlela, co by to mělo být, objevila, že existuje navigační aplikace pro nevidomé a rozhodla se řešit, jak by ji mohli nevidomí používat při chůzi. Tak došla k variantě nákrčníku. Během přípravy konceptu hovořila s mnoha nevidomými, s řadou odborníků, se kterými řešila možnosti hardwaru a zvuku. Návrh konceptu připravovala pod vedením MgA. Martina Tvarůžka a Ing. Petra Fialy z Ústavu průmyslového designu Fakulty architektury ČVUT.

A kdy se s tímto přístrojem setkáme v praxi? „To bude ještě nějaký čas trvat, zatím totiž nejde o funkční prototyp,“ s lítostí odpovídá Vacková, která ale nad výrobou prototypu po svém úspěchu na Tchaj-wanu uvažuje. Pokud se jí podaří sestavit vhodný tým, najít zázemí, výrobek dostatečně otestovat a zapracovat všechna zjištění, třeba se jí ozve investor, který by o výrobu měl zájem.

Udílení cen 11. ročníku Mezinárodní soutěže studentského designu TISDC (Taiwan International Design Competition) 2018 se uskutečnilo v  Tchaj-peji. Do soutěže se přihlásilo 20 833 studentských projektů z 895 vzdělávacích institucí z 66 zemí nebo regionů. Množstvím přihlášených projektů tato soutěž překonala známé mezinárodní soutěže jako je iF nebo Red Dot. Tématem letošního roku byl „Průlom a Inovace“.

 

Odkaz na German Design Council: https://www.german-design-council.de/about/

Odkaz na seznam oceněných prací: https://www.tisdc.org/en/news/1047

Odkaz na předávací ceremoniál na Taiwanu s  fotografiemi: https://www.tisdc.org/en/news/1062

Odkaz na videoprezentaci CleS: https://www.behance.net/gallery/57096083/Cles-Clever-seek

 

Fotografie ke stažení (zdroj: Archiv Terezy Vackové a konference TISDC) https://filesender.cesnet.cz/?s=download&token=eb543f32-c0b1-100e-ac70-30c9285aa3cb (odkaz expiruje 8. 2., po tomto datu rádi fotografie zašleme e-mailem. Obracejte se na kontakt v záhlaví TZ.)

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Romana Vylitová
E-mail: 
romana.vylitova@fa.cvut.cz
Telefon: 
723 138 565