Datum zveřejnění: 
19. 11. 2018
Den boje za svobodu a demokracii si Fakulta architektury ČVUT, společně s rektorem ČVUT doc. Vojtěchem Petráčkem a děkanem fakulty prof. Ladislavem Lábusem, připomněla zapálením svíčky na Národní třídě a prohlídkou nové polyfunkční budovy DRN na rohu Mikulandské a Národní.

Původně se na tomto místě dlouhá léta nacházelo parkoviště, prostor byl však také svědkem příjezdu sovětských tanků v roce 1968 i policejního zásahu proti demonstrantům v roce 1989. Budova dokončená v loňském roce nabízí sedm pater kanceláří a odpočinkovou zónu na střeše. Kovová konstrukce fasády je porostlá zelení, která se v průběhu roku mění. Z jara na terasách vykvetou tulipány, které přes budovu vytvoří obrovskou českou vlajku.

Pietně zavzpomínat a vidět lidské hemžení a oslavy 17. listopadu z nejkrásnější střešní zahrady v Praze přišlo více než sedmdesát studentů a vyučujících. DRN se v letošním roce stal vítězem soutěže Zelená střecha roku v kategorii Veřejná zelená střecha intenzivní. Autor projektu, architekt Stanislav Fiala, při jeho představování uvedl, že kladl důraz na kvalitu nově vzniklého veřejného prostoru a na snahu vnést do nového hravost baroka s uměleckými intervencemi. Vyzdvihl zeleň na střeše, která většině budov v centru chybí.

Autorkou fotografií je Ing. arch. Lucie Kastnerová

Fotografie lze stáhnout: https://uloz.to/tam/_6xrH7wbAiVol

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Romana Vylitová
E-mail: 
romana.vylitova@fa.cvut.cz
Telefon: 
+420 723 138 565