Datum zveřejnění: 
15. 11. 2018
Velvyslankyně Indické republiky Narinder Chauhan navštívila Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze (FJFI), aby se blíže seznámila s jejími aktivitami a vybavením a projednala možnosti další spolupráce v oblasti vzdělávání. Na modelu školního jaderného reaktoru VR-1 Vrabec si také vlastnoručně vyzkoušela jeho spuštění. Velvyslankyni na fakultě provázel rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček, děkan FJFI prof. Igor Jex a proděkan pro vědu a výzkum FJFI doc. Libor Šnobl.

„Počet studentů z Indie na ČVUT se za posledních deset let více než zdesetinásobil a dnes jich je na našich fakultách 176. Indie má velký zájem na posilování spolupráce v oblasti vzdělávání v jaderném průmyslu, a i to byl jeden z důvodů našeho setkání,“ říká doc. Vojtěch Petráček, rektor ČVUT.

Návštěva indické velvyslankyně navazuje na zářijovou státní návštěvu indického prezidenta Ráma Nátha Kóvinda v České republice. Na jednání s ministrem zahraničních věcí Janem Hamáčkem jednali mimo jiné také o perspektivách spolupráce v oblasti mírového využití jaderné energie, vědě, výzkumu a inovacích.

„Indie je jednou z předních světových jaderných velmocí. Dnes provozuje dvaadvacet jaderných reaktorů v sedmi elektrárnách, dalších sedm reaktorů je ve výstavbě a plánuje se stavba dalších několika desítek. Jsem proto velmi rád, že indická velvyslankyně zavítala na naši fakultu a že se u nás objeví i další studenti z této země,“ doplnil prof. Igor Jex, děkan FJFI.

Její excelence Narinder Chauhan během téměř dvouhodinové návštěvy fakulty viděla kromě modelu jaderného reaktoru také školní fúzní reaktor (tokamak) Golem, pracoviště částicové fyziky, chemické laboratoře a další pracoviště, kterými ji provázeli jak vedoucí těchto oddělení, tak studenti, včetně postgraduálního studenta Praveshe Dhyaniho z Indie.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Jan Kadeřábek
E-mail: 
jan.kaderabek@fjfi.cvut.cz
Telefon: 
+420 603 444 144