Datum zveřejnění: 
5. 11. 2018
Více než 300 nových profesionálních počítačů a dalšího vybavení mohou studenti a pedagogové od tohoto akademického roku využívat na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT). Fakulta tak modernizací technického zázemí výukových prostor udělala první krok ke kompletní inovaci ICT infrastruktury.

„Za necelých deset let svého působení se FIT ČVUT stala významným vzdělávacím i výzkumným pracovištěm v oboru informačních technologií. Tomu by mělo odpovídat nejen vybavení specializovaných laboratoří, které se nám daří zakládat, ale i celková ICT infrastruktura fakulty. Proto ji chceme mít na nejvyšší možné úrovni,“ říká k modernizaci děkan fakulty doc. RNDr. Ing. Marcel Jiřina, Ph.D.

Inovaci zahájila FIT ČVUT v letních měsících ve svých učebnách tak, aby ji okamžitě pocítili studenti a vyučující přímo ve výuce. Došlo ke kompletní a jednotné obměně používaného hardwaru a nainstalování nového softwaru.

Základní konfiguraci počítačových stanic nyní tvoří: 4jádrový procesor Intel Xeon E3-1245v6 @ 3.7 GHz, 32GB DDR4 ECC RAM, 512GB NVMe SSD disk a grafická karta NVidia GeForce GTX 1060 s 1152 výpočetními CUDA jádry a 3GB GDDR5 RAM. Jednotnost, výkon, schopnost provozu 24/7, množství strojů a jejich spolehlivost nabízí široké možnosti jejich využití. Primárně fakultě poskytnou zkvalitnění a rozšíření výuky ve všech směrech díky možnosti použití náročnějšího softwaru a aplikací. Paralelně lze stroje využít i například v podobně výkonného výpočetního CPU a GPU clusteru.

Vyměněno bylo v učebnách i veškeré zobrazovací zařízení tak, aby viditelnost byla kvalitní i bez ohledu na okolní světelné podmínky. Nové monitory o velikosti 27" s vysokým rozlišením QHD jsou vybaveny stálou kvalitou obrazu bez ohledu na úhel pohledu a dynamickou regulací jasu díky světelnému senzoru. Projektory byly vyměněny za spolehlivé a bezúdržbové, laserové s vysokým jasem až 5000 ANSI lumenů a rozlišením Full HD. Veškeré vybavení učeben navíc disponuje možností centrální vzdálené správy.

Software je na počítačích v učebnách obměňován dle požadavků a potřeb výuky v každém semestru. Nyní však byly povýšeny a sjednoceny operační systémy, a to konkrétně Windows na verzi Windows 10 a linuxové distribuce byly změněny z Gentoo na openSUSE Leap 15. Celá obnova učeben proběhla za podpory MŠMT z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

„Technické zázemí fakulty díky jejímu rychlému vývoji vznikalo a také se obnovovalo postupně. Nejednotnost pak měla za následek náročnější i dražší údržbu. Proto jsme se rozhodli do ICT infrastruktury fakulty investovat a kompletně ji obměnit tak, aby vše fungovalo efektivně a bylo profesionální, což nám z dlouhodobého hlediska finance ušetří. Naše učebny tak nyní obsahují vysoce výkonné stroje, které budou i za 5 let velmi kvalitní,“ doplňuje ke změnám Ing. Martin Vaňko, vedoucí ICT oddělení.

V rámci společného projektu s Fakultou architektury ČVUT v Praze prošly technickou inovací také prostory, které fakulty sdílí. Budova tak například získala nejmodernější Wi-Fi technologii a ve všech čtyřech posluchárnách byly kompletně vyměněny projekční systémy a modernizováno ozvučení. Nové projektory s laserovou technologií nyní nabízí Full HD rozlišení a největší z poslucháren pro 300 lidí má možnost promítání v režimu Edge Blending – jednoho velkého kompaktního obrazu pomocí synchronizace všech 3 projektorů najednou. Nově byly také zabudovány obrazovky nad vstupy do poslucháren. Kromě programu místnosti na ně může být promítán například i živý stream, čehož se bude hodně využívat také na konferencích a dalších akcích, které často v těchto prostorách probíhají.

V dalších krocích svých inovací plánuje FIT ČVUT například obnovu veškeré počítačové sítě na síť s vysokou propustností a nízkými latencemi, rozšíření výpočetního cloudu pro podporu vědy, výzkumu a výuky, zřízení velkého centrálního datového úložiště pro vědce i studenty a zprovoznění výkonného výpočetního clusteru.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Bc. Veronika Dvořáková
E-mail: 
pr@fit.cvut.cz
Telefon: 
+420 224 359 819