Datum zveřejnění: 
20. 8. 2018
V pondělí 20. srpna 2018 začíná Letní škola IT pro 35 studentek středních škol z celé České republiky, kterou pořádá nezisková organizace Czechitas společně s ČVUT v Praze. Cílem letní školy je přilákat ke studiu informačních technologií co nejvíce dívek.

Během celého týdne se budou studentky učit vytvářet webové stránky pomocí HTML a CSS, pracovat s vektorovými křivkami i v grafických programech a programovat základní funkce pro web. V praxi si pak vyzkouší celou řadu technologií, budou si hrát s ozoboty, LEGO roboty a Arduinem. V rámci letní školy je také čeká exkurze do velkých i malých IT firem a přednášky úspěšných žen, vývojářek.

“Letní školy pořádáme pravidelně s informatickými fakultami v Praze a Brně. Jejich cílem, stejně jako cílem Czechitas, je přilákat k IT více žen a dívek. Dnes studuje na informatických fakultách pouze 15 % žen a my bychom chtěli dohnat západní ale i východní země, kde je tento podíl dokonce třetinový. Důležité je ale ukázat holkám ze středních škol, že IT je kreativní, zábavný a perspektivní obor, který si mohou vybrat dále ke studiu i ony,” říká ředitelka a zakladatelka Czechitas Dita Přikrylová

Letní škola IT je koncipována jako týdenní tábor s pevným programem od 8.00 do 20.00 hodin. Hlavní program se odehrává na půdě Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze. Jeden den dívky stráví také na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Večerní program je určen pro exkurze ve firmách a pro přednášky. Primárně je škola určena dívkám, které se o technologie a informatiku zajímají, ale účast není podmíněna žádnými vstupními znalostmi. Dívkám stačí mít jen základní digitální dovednosti.

Většinu programu Letní IT školy stráví středoškolačky na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze, jejíž děkan doc. Marcel Jiřina osobně tento ročník zahájí: „Na naší fakultě se prostřednictvím různých kurzů snažíme středoškolákům obor IT přiblížit a ukázat jim, že škála uplatnění je v něm opravdu široká. Letní IT škola Czechitas je jedním z nich a my jsme proto rádi její součástí. Dlouhodobě zaznamenáváme rostoucí trend počtu dívek, aktuálně je to v průměru 15 % ze všech studentů, a přesně tyto akce k němu přispívají“.

Video z loňského ročníku Letní IT školy naleznete ZDE.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Ilona Prausová
E-mail: 
ilona.prausova@cvut.cz