Datum zveřejnění: 
25. 6. 2018
Podoba Českého národního pavilonu na Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech vznikne podle návrhu Jana Tůmy a Jindřicha Ráftla. Praktikující architekti také působí jako doktorandi Fakulty architektury ČVUT. Konkrétně Ing. arch. Jan Tůma v ateliéru prof. Akad. arch. Vladimíra Soukenky a Ing. arch. MgA. Jindřich Ráftl v ateliéru doc. Ing. arch. Miloše Floriána, Ph.D. Pavilon postaví mezinárodní konsorcium společností MCI Prague s.r.o. a švýcarské firmy NÜSSLI. Porota návrh vybrala z pěti, které postoupily do finále. Od 21. června představuje podobu pavilonu model na výstavě v Národním technickém muzeu spolu s dalšími soutěžními návrhy.

Výběrovou komisi vítězný návrh oslovil pojetím organické struktury obrůstající kvadratické linie výstavního prostoru. V komisi byli zastoupeni architekti či teoretikové architektury Eva Jiřičná, Miroslav Řepa, Zdeněk Lukeš, Michael Klang a David Vávra a zástupci akademické, umělecké a podnikatelské obce Tomáš Matuška, Jan Kukla a Radek Špicar.

Technologickým jádrem národní expozice bude systém S.A.W.E.R. vyrábějící vodu ze vzduchu s využitím solární energie a kultivující poušť pomocí podpovrchových kultur, který vyvíjejí vědci Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUTa Akademie věd ČR. Ten byl také hlavním motivem při práci na podobě pavilonu.

Český pavilon bude v Dubaji, stejně jako na Expu v Miláně v roce 2015, umístěn u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště. Organizátoři předpokládají, že na světovou výstavu během jejího půlročního trvání zavítá 25 milionů lidí, z toho 75 procent ze zahraničí.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
PROF. AKAD. ARCH. VLADIMÍR SOUKENKA
E-mail: 
SOUKENKA@FA.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 603 832 574