Datum zveřejnění: 
9. 5. 2018
O věhlasu české vědy svědčí mimo jiné fakt, že se v České republice bude pořádat 2. největší mezinárodní konference v oblasti radiochemie s názvem „18th Radiochemical Conference“, a to v termínu od 13. do 18. května 2018 v Mariánských lázních. Sjedou se na ni přední vědci světového výzkumu, jako například Prof. Sergey Dmitriev (ředitel Flerov Laboratory of Nuclear Reactions, Rusko), prof. Bert Wolterbeek (ředitel Reactor Institute Delft, Nizozemí) či prof. Jan John (předseda České společnosti chemické, ČR). Cílem konference je prezentace současného výzkumu a navázání nových možností spolupráce.

Díky mezinárodním kontaktům a významné spolupráci českých vědců se zahraničními partnery se podařilo získat na 18. ročník radiochemické konference výborné řečníky z řady zahraničních institucí, jako například ze Spojeného ústavu jaderných výzkumů v Dubně (Prof. Sergey Dmitriev) či z Helsinské univerzity (Prof. Jukka Lehto). Do organizace konference se mimo jiné zapojily i EUCHEMS, IAEA nebo ČVUT - Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská.

Právě na půdě poslední zmiňované instituce pracuje i skupina prof. Johna, vedoucího katedry jaderné chemie FJFI ČVUT v Praze (dále jen KJCH) a předsedy České společnosti chemické, která se zabývá experimentem s homology nových supertěžkých prvků. V periodické tabulce prvků byly popsány všechny prvky vyskytující se v přírodě i tzv. transurany, tedy prvky připravené uměle. V současné době výzkum však ukazuje, že je možné připravit další supertěžké prvky, a to pomocí horké i studené fúze. Studium jejich vlastností je však velmi obtížné, protože vytvořené množství je velmi malé. Na KJCH ve spolupráci s výzkumnými týmy z University v Oslo a texaskou Universitou v Austinu a ÚJF Řež našli způsob, jak zkoumat vlastnosti homologů supertěžkých prvků.

Na programu konference budou ale i další témata, jako například radionuklidy v přírodě (oblast životního prostředí), výroba a použití radionuklidů a radiofarmacie (oblast medicíny), jaderné analytické metody a chemie jaderného hospodářství, ale také výuka a zapojení mladých vědců do aktuálního výzkumu. Pro české vědce je tato konference příležitostí setkat se s předními osobnostmi této oblasti a informovat světové kapacity o mezinárodním přesahu našeho výzkumu a vývoje.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Šárka Salačová
E-mail: 
sarka.salacova@fjfi.cvut.cz
Telefon: 
+420 721 821 473