Datum zveřejnění: 
6. 2. 2018
Pohled do minulosti i současnosti ukazuje, že ženy mají ve vědě své nezastupitelné místo. Na počest uznávaných vědkyň a podporu soudobých odbornic byl vyhlášen Mezinárodní den žen a dívek ve vědě. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI ČVUT) při této příležitosti připravila ve spolupráci s mezinárodní laboratoří CERN na 12. února již druhý ročník výjimečné akce pro středoškolské studentky s názvem Staň se na den vědkyní. Všechny účastnice čeká bohatý program plný přednášek, praktických cvičení a mezinárodní videokonference. To vše výhradně pod taktovkou odbornic a studentek z FJFI ČVUT.

O tom, že ženy mají ve světě vědy a techniky své místo nás v minulosti přesvědčila Ada Lovelace, matematička a autorka prvního programu na světě, Marie Curie-Skłodowská a její dcera Irène Joliot-Curie, které jsou obě držitelkami Nobelovy ceny a především významnými vědkyněmi v oblasti rentgenového záření a jeho využití, nebo i Top žena Česka Dana Drábová, dlouholetá předsedkyně SÚJB. Přesto však bývá svět techniky považován za doménu mužů.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT, kde dnes studuje min. 25% dívek, se zasazuje o změnu v tomto pohledu. Je také aktivně zapojena do mentoringového programu pro středoškolačky, projektu Národního kontaktního centra-gender a věda při Sociologickém ústavu AV ČR. Cílem mentoringu je odstraňování stereotypního vnímání technických a přírodních věd jako „typicky“ mužských oborů. Mentoring pomáhá středoškolačkám zjistit, jak to na škole opravdu chodí. „Chceme studentkám mimo jiné ukázat, že je možné skloubit vědecký i rodinný život a ještě participovat na elitních světových projektech,“ říká Dr. Rusňáková, vědkyně, pracující na experimentu STAR na urychlovači RHIC  a čtyřnásobná maminka, laureátka Ceny rektora ČVUT za vynikající vědecký výsledek, která paralelně s mateřstvím zvládla obhájit disertační práci a prezentovat své výsledky na nejdůležitějších konferencích v oboru. O akci se zmiňuje i mezinárodní webová stránka womeninscienceday.org v sekci In News.

Projekt Staň se na den vědkyní organizovaný ve spolupráci s významnou mezinárodní laboratoří CERN bude letos přibližovat téma experimentu ATLAS Měření struktury protonu pomocí W bosonu. „Cílem přednášek je rozšířit studentkám obzory ve fyzice elementárních částic. Na středních školách nás vezmou vyučující do světa neutronů, protonů a elektronů, my studentkám ukážeme celou škálu dalších částic a jejich vlastností. Posléze jim ukážeme, jak takové částice od sebe rozlišit v detektorech a na závěr se podělíme o výsledky s vědkyněmi pracujícími v CERN“, doplňuje k programu Dagmar Bendová, studentka 5. ročníku oboru Experimentální jaderná a částicová fyzika na FJFI ČVUT, která sama pracovala na simulacích a analýze dat v rámci experimentu ATLAS, v současné době se zabývá výzkumem struktury částic mikrosvěta a zároveň se při studiu věnuje i popularizaci fyziky mezi středoškolskými studenty. Podrobný program akce je zde.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Šárka Salačová
E-mail: 
sarka.salacova@fjfi.cvut.cz
Telefon: 
721 821 473