Datum zveřejnění: 
16. 5. 2017
Fakulta informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze (FIT) pořádá pátý ročník konference LAW FIT. Ta se již tradičně zaměřuje na nejrůznější právní aspekty z oblasti informačních a komunikačních technologií. Letošním tématem je „Právo a umělá inteligence“. Konference proběhne 22. května 2017 v prostorách fakulty na adrese Thákurova 9, Praha 6.

V České republice je tato konference první svého druhu pro širokou veřejnost, která otevře otázky odpovědnosti za jednání umělé inteligence. Diskutovat se bude například o tom, kdo odpovídá za špatnou radu robota nebo nehodu samořídicího automobilu, či zda lze poskytovat právní radu po internetu prostřednictvím umělé inteligence.

Rok 2017 je často nazýván rokem skutečného nástupu umělé inteligence. V ulicích světových měst se začínají objevovat samořídicí automobily, na internetu s námi komunikují tzv. chatboti a umělá inteligence proniká i do výrobních procesů, finančního světa nebo do zdravotnictví”, vysvětluje důvody konání konference na toto aktuální téma její pořadatel JUDr. Zdeněk Kučera, Ph.D., který na FIT vyučuje předmět Právo a informatika.

První část konference se bude věnovat samotnému vývoji umělé inteligence. Následovat bude část týkající se bezpečnosti inteligentních systémů. Paralelně s ní poběží diskusní panel o poskytování právních služeb prostřednictvím on-line platforem a robotických systémů pořádaný pod záštitou České advokátní komory. Odpolední část se bude věnovat odpovědnosti za činnost robotů a automatizovaných systémů a bude zakončena panelem o odpovědnosti za provoz samořídicích automobilů.

Na konferenci vystoupí například zástupci CZ.NIC, O2, Legito, Liftago, Neuron soundware, České advokátní komory, Ministerstva dopravy ČR, advokátních kanceláří PRK Partners, Kinstellar či Pelikán Krofta Kohoutek.

Záštitu nad konferencí převzal Ondřej Malý, koordinátor digitální agendy ČR. Generálním partnerem je PRK Partners.

Registrace probíhá zdarma na webových stránkách www.law.fit.cvut.cz.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Bc. Veronika Dvořáková
E-mail: 
pr@fit.cvut.cz
Telefon: 
+420 224 359 819