Datum zveřejnění: 
12. 5. 2017
Fakulta informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze (FIT) ve spolupráci s mezinárodní IT společností Showmax otevírají společnou laboratoř. Zájemci z řad odborné i široké veřejnosti se při této příležitosti budou moci seznámit s výsledky pilotních výzkumných projektů. Dozví se mimo jiné to, jak studenti a vědečtí pracovníci FIT učí umělou inteligenci rozpoznávat vkus filmového diváka. ShowmaxLab bude slavnostně otevřena ve čtvrtek 18. května v 16 hodin na adrese Thákurova 7, Praha 6 ve 13. patře budovy.

FIT má vedle výuky a výzkumu tradičně úzké vazby na firmy. Již tři roky provozuje unikátní program spolupráce, který přináší firmám inovace a zajišťuje transparenci a evidenci duševního vlastnictví, což je pro spolupráci podniků s veřejným sektorem klíčové. Do tohoto programu se zapojila i firma Showmax.

Showmax, dceřiná společnost skupiny Naspers, jedné z největších internetových společností světa, poskytuje internetovou televizi ve více než 60 zemích. Otevření výzkumné laboratoře představuje další etapu v její spolupráci s FIT. V rámci tohoto partnerského programu poskytuje Showmax studentům prostředky na výzkum reálných problémů v oblasti internetové televize.

„Nová laboratoř ShowmaxLab je výsledkem dlouholeté snahy o nastavení zdravého a transparentního způsobu spolupráce fakulty s podniky. Laboratoř bude zastřešovat společné projekty se studenty a smluvní výzkum, který přinese inovace firmě Showmax a pomůže budovat výzkumné kapacity na fakultě. Výsledky pilotních projektů již ukazují, jak pomocí metod umělé inteligence dokážeme úspěšně rozpoznávat druh obsahu z videa, detekovat hranice filmových scén ze zvuku nebo počítat podobnost filmů,“ shrnuje Ing. Pavel Kordík, Ph.D., proděkan pro rozvoj FIT.

První z projektů využívá umělou inteligenci k detekci scén ve filmech. Tento výzkum má i pro Showmax praktické využití: umožní Showmaxu zlepšení vlastních služeb v oblasti on-line streamingu filmů a seriálů tím, že tyto služby přizpůsobí svým zákazníkům na míru. Jedná se například o automatickou detekci scén a umožnění navigace mezi nimi, filtrování nevhodného obsahu či rozpoznávání žánrů na základě podobnosti filmů. Poslední z uvedených funkcionalit umožní dále vylepšit personalizované doporučování programu s přihlédnutím k preferencím diváka.

„V současné době nedokážeme nahradit filmového kritika, ale učíme umělou inteligenci, jak srovnávat filmy na základě objektivních kritérií. To následně umožní, aby vám s ohledem na vaše vlastní chování a zvyky byly doporučovány filmy podobné těm, na které se obvykle díváte,” vysvětluje Ondřej Bíža, student prvního ročníku bakalářského studia na FIT.

Ondřej již v ShowmaxLabu působí jako stálý výzkumný pracovník. Pracuje na projektu, jehož cílem je vytvořit umělou inteligenci, která dokáže porozumět obsahu filmů. Ke splnění tohoto úkolu používá takzvané umělé neuronové sítě, které učí analyzovat filmy. Po „natrénování” jsou schopny rozpoznat, kde se film odehrává, či z něho vybrat všechny akční scény. Mimo jiné tak navázal na práci studenta, který během loňského Letního kempu Laboratoře datových věd FIT prozkoumal možnosti rozpoznávání objektů ve videích.

V Showmaxu jsou si samozřejmě vědomi toho, že se jedná o běh na delší trať. Vzájemná spolupráce proto umožňuje financovat experimentální činnost s novými technologiemi, které nemusí být okamžitě k užitku. Co však začalo jako řešení poměrně nevinně vyhlížející studentského projektu z praxe v rámci výuky, to aktuálně přerostlo v plně hrazený smluvní výzkum s podstatně většími ambicemi.

CTO Showmaxu Antonín Král vidí výhody této spolupráce nejenom v inovacích, které ShowmaxLab společnosti přináší, ale zajímá se také o budování výzkumných kapacit a výchovu odborníků v oboru IT: „Neustále se snažíme přivést do našeho týmu nové talentované kolegy, protože máme stále více projektů a nápadů než lidí, kteří by je mohli realizovat. Zároveň je pravdou, že mnoho z těchto nápadů mnohem lépe zapadá do univerzitního prostředí. ShowmaxLab nám umožňuje propojit to nejlepší z obou světů.” Spolupráci také zásadně napomáhá fakt, že Showmax Engineering sídlí v České Republice – v Berouně a Praze.

Znovu se tak potvrzuje, jak důležitou roli sehrává proaktivní přístup fakulty, pokud jde o zapojování externích partnerů do praktické části studia. Jak říká Pavel Kordík: „Není to jen o výuce. Budujeme výzkumné kapacity, což slouží jako prevence odlivu našich nejlepších mozků.”

„Díky důrazu, jaký klademe nejen na hluboké teoretické znalosti, ale i na praktickou stránku výuky, se nám daří z našich studentů vychovávat odborníky, kteří nacházejí uplatnění na nejlepších IT pozicích na pracovním trhu. V tomto ohledu se prokazatelně řadíme k naprosté špičce,“ uzavírá prof. Ing. Pavel Tvrdík, CSc., děkan FIT.

Oba výše uvedení členové vedení fakulty se budou společně se zástupci firmy Showmax osobně účastnit slavnostního otevření laboratoře.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Bc. Veronika Dvořáková
E-mail: 
pr@fit.cvut.cz
Telefon: 
+420 224 359 819