Datum zveřejnění: 
14. 11. 2016
České vysoké učení technické bude hostit 17. – 20. 11. 2016 mezinárodní konferenci Workshop of Quantum Simulation and Quantum Walks 2016, na níž se sejdou světové špičky z oblasti kvantové informace. Evropská komise se letos v květnu rozhodla podpořit tuto oblast částkou 1 miliardy eur pro vývoj a zavedení kvantových technologií do praxe. Konference má za cíl představit nejnovější výsledky z oblasti kvantové informace, kvantových procházek a simulace kvantových systémů.

Kvantová informace již není oblastí čistě základního výzkumu, začínají se objevovat praktické aplikace – kvantové technologie.

Již nyní známe využití kvantové fyziky v každodenním životě, například moderní elektronická komunikace využívá mikročipy a lasery. Vědci však zašli dál. Díky kvantovým principům nás možná čeká revoluce: počítače mohou být mnohem výkonnější a bezpečnostní šifry a komunikační protokoly neprolomitelné. Evropská komise rozhodla o podpoře tohoto vědeckého odvětví letos v květnu, a to částkou 1 miliardy EUR.

V odvážném plánu Quantum Technology Flagship, který by měl odstartovat v roce 2018, bychom se v příštích deseti letech tak měli dočkat využití kvantových technologií v kryptografii, internetové komunikaci včetně zabezpečení platebních karet. Po roce 2035 by se měla objevit konstrukce univerzálního kvantového počítače.

Ve dnech 17. – 20. listopadu uvítá České vysoké učení technické v Praze na Fakultě jaderné fyzikálně inženýrské světové špičky v oblasti kvantové informace a komunikace, kvantové optiky na Workshop of Quantum Simulation and Quantum Walks 2016, prestižní mezinárodní konferenci, kterou každoročně pořádá některá významná světová univerzita. Kromě odborníků z evropských zemí přijedou i vědci z USA, Japonska, Austrálie nebo Jihoafrické republiky.

Mezi pozvanými hosty jsou např. prof. Ian A. Walmsley, University of Oxford, UK (Hooke Professor of Experimental Physics, nositel ocenění Young Medal and Prize 2011), prof. Reinhard F. Werner, Leibniz Universität Hannover, SRN (nositel ocenění International Quantum Communication Award 2014), a prof. Christine Silberhorn, Universität Paderborn, SRN, (nositelka ocenění Gottfried Wilhelm Leibniz Prize 2011).

Konferenci pořádá skupina prof. Jexe z katedry fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, která se zabývá teoretickou kvantovou informací, zejména studiem kvantových procházek. V roce 2012 získali členové této skupiny významné ocenění Siemens excellence award 2012. „Kvantové technologie v nejbližších letech přestanou býti exotickou zvláštností a stanou se integrální součástí našeho běžného života“, řekl prof. Igor Jex, vedoucí skupiny a děkan Fakulty jaderné fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Martin Štefaňák, Ph.D.
E-mail: 
martin.stefanak@fjfi.cvut.cz
Telefon: 
777 067 571
Jméno: 
prof. Ing. Igor Jex, DrSc.
E-mail: 
igor.jex@fjfi.cvut.cz
Telefon: 
737 335 611