Datum zveřejnění: 
4. 10. 2016
České vysoké učení technické v Praze se na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně prezentuje s ultralehkým dvoumístným letounem UL-39 ALBI. Ten odbornou komisi zaujal natolik, že v kategorii Inovace v transportu a logistice získal Zlatou medaili MSV 2016.

Vyhlašovateli soutěže jsou Svaz českého průmyslu a obchodu a Vysoké učení technické v Brně. Zlatá medaile byla Robertu Theinerovi, vedoucímu Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT, Radku Filipovi, řediteli společnosti JIHLAVAN airplanes, s. r. o., a Petru Průchovi, technickému řediteli vývoje z LA composite, s. r. o., předána na včerejším zahájení veletrhu z rukou prezidenta Svazu průmyslu a obchodu Jaroslava Hanáka, ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, rektora VUT v Brně Petra Štěpánka a generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno Jiřího Kuliše.

„Ocenění v tak silné konkurenci si velice vážíme. Je to vážná pobídka k dalšímu úsilí komercionalizovat inovativní myšlenku, a naplnit tak jednu z rolí technické vysoké školy,“ řekl Robert Theiner z Fakulty strojní ČVUT.

„Děkujeme za ocenění potvrzující nastoupený trend v inovacích. Bez výborné spolupráce s Ústavem letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze bychom tohoto úspěchu nedosáhli. Znamená pro nás závazek pokračovat společně v projektu,“ uvedl Radek Filip za společnost JIHLAVAN airplanes. Bylo pro nás skvělé účastnit se s ČVUT a JIHLAVAN airplanes vývoje letounu, který představuje významnou inovaci v řadě oblastí. Vývoj letounu UL-39 je natolik komplexní, že bez spolupráce všech partnerů by jeho realizace nebyla možná,“ doplnil vyjádření k ocenění Petr Průcha, technický ředitel vývoje z LA composite.

Letoun si veřejnost může prohlédnout až do konce tohoto týdne, tj. do 7. října 2016 na Mezinárodním strojírenském veletrhu (Výstaviště Brno, pavilón Z, stánek ČVUT č. 92).

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Robert Theiner, Ph.D.
E-mail: 
robert.theiner@fs.cvut.cz
Telefon: 
776 771 559