Datum zveřejnění: 
14. 6. 2016
Fakulta dopravní Českého vysokého učení technického v Praze pořádá ve dnech 17. až 19. června 2016 unikátní interaktivní výstavu nazvanou Český kabriolet a kupé v průběhu století. Výstava nabídne průřez historií fenoménu české karoserie automobilů typu kabriolet a kupé. K vidění budou nejen stroje známé z našich silnic, ale také sportovní speciály, designerské unikáty a prototypy. Akce se koná v budově fakulty (Konviktská 20, Praha 1) od 10.00 do 19.00 hodin. Slavnostní vernisáž výstavy proběhne 17. června od 10.00 hodin.

S myšlenkou na obnovení tradice samostatné výstavy věnující se českému automobilovému průmyslu po více než sto letech přišel tým odborníků z Ústavu dopravních prostředků, kde je dlouhodobě otevřeno několik projektů konstrukce a bezpečnosti vozidel. Jejich význam spočívá ve zvýšení bezpečnosti dopravy a rozšíření osvěty v tomto oboru. Tradici výstav s tématem českých dopravních prostředků zahájila výstava Český motocykl v historii a současnosti, uspořádaná v roce 2014.

„Shlédnout bude možné více než třicet strojů mnoha českých a československých značek, od nejstarších Laurin & Klement, které nastartovaly výrobu v Mladé Boleslavi, přes známé Praga, Aero, Tatra, Walter, Škoda až po méně známé Wikov, Z, MTX a další,“ říká doc. Ing. Petr Bouchner, Ph.D., z Fakulty dopravní ČVUT.

Výstava nabídne také možnost se seznámit s výsledky několika projektů, které byly zastaveny dříve, než se mohly uplatnit na trhu nebo ve sportu. Kromě živých exponátů podá přehled nejzajímavějších technologií a patentů, které dal um českých konstruktérů světu. Bude zde prezentován i vztah vědy k automobilu, v neposlední řadě také projekty ČVUT, které mají za cíl zvýšení bezpečnosti, ekologičnosti a užitné hodnoty tohoto dopravního prostředku. Bude možné si i zajezdit na simulátoru vyvinutém týmem DSRG na fakultě.

Kromě záměru seznámit studenty i širokou veřejnost s historií a vývojem v oblasti automobilového průmyslu, budou mít zájemci příležitost zjistit informace o studiu na Fakultě dopravní ČVUT.  

Akce má čistě nekomerční charakter, vstupné je zdarma (dobrovolné) a v rámci výstavy bude možné navštívit i specializovaná pracoviště Fakulty dopravní ČVUT.

Více informací najdete na http://ccc.fd.cvut.cz/ .

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Petra Skolilova
E-mail: 
skolilova@fd.cvut.cz
Telefon: 
777 826 652