Datum zveřejnění: 
11. 5. 2016
Za svojí dlouholetou činnost v oblasti spolupráce Českého vysokého učení technického v Praze s čínskými univerzitami a dalšími oborovými organizacemi a především za svůj podíl na založení společného výzkumného centra čínského výrobce kolejových vozidel CRRC v Dalianu a Fakulty elektrotechnické ČVUT, získal profesor Jiří Pavelka cenu Dalian Xinghai Friendship Award.

V polovině dubna převzal prof. Jiří Pavelka od primátora čínského města Dailan Pana Xiao Shengfenga  ocenění za dlouhodobý rozvoj spolupráce s universitami Tsinghua University, Beihang University a Beijing Jiaotong University a čínskou partnerskou organizací Českého svazu vědeckotechnických společností. Prof. Pavelka se také významnou měrou zasloužil o založení výzkumné laboratoře CNR-CTU, zabývající se výzkumem a vývojem řízení moderních pohonů. Toto pracoviště bylo otevřeno v červnu 2013 jako společné vývojové středisko ČVUT v Praze a čínské společnosti CNR (dnes CRRC), která se zabývá komplexní výrobou všech typů kolejových vozidel. Těmi zásobuje nejen celý trh v Číně, ale také významnou část asijského trhu.

Prof. Jiří Pavelka vystudoval Fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze, kde se specializoval na obor elektroenergetika. Během své kariéry pracoval v závodě ČKD Elektrotechnika, působil také v Ústavu pro elektrotechniku ČSAV. Od roku 1991 je profesorem na katedře elektrických pohonů a trakce Fakulty elektrotechnické ČVUT. V roce 2002 získal prof. Pavelka Trnkovu medaili, za svojí bohatou pedagogicko- vědeckou práci byl v roce 2004 vyznamenán Felberovou stříbrnou medailí a byl jmenován Honorary Profesor of Mongolia. V letech 2004 – 2007 působil jako předseda Českého svazu vědeckotechnických společností.

Ocenění Dalian Xinghai Friendship Award je od roku 1996 udělováno odborníkům, kteří se významnou měrou zasadili o rozvoj města Dalian a severovýchodní čínské provincie Liaoning.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Libuše Petržílková
E-mail: 
libuse.petrzilkova@fel.cvut.cz
Telefon: 
224 355 620