Datum zveřejnění: 
10. 5. 2016
Severské země, čestný host letošního veletrhu Svět knihy Praha, se rozhodly přinést na největší tuzemský knižní veletrh svěží vítr a návrh své výstavní expozice zadaly studentům Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Slavnostní otevření stánku, který navrhly Monika Fišerová a Markéta Rádková z Ateliéru Jaroš – Gonzalez, se koná ve čtvrtek 12. května 2016 od 11.00 hodin ve střední hale Průmyslového paláce na Výstavišti Praha Holešovice. Součástí zahájení bude i ocenění autorů třech vítězných návrhů. Ceny předá dánský ministr kultury Bertel Haarder, a velvyslankyně Finska, Norska a Švédska v České republice.

„Pro veletrh Svět knihy Praha je to poprvé, co stánek čestného hosta navrhují studenti designu a architektury. Obdobnou spolupráci se studenty nedávno využilo Finsko v roce svého čestného hostování na nejproslulejším knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem,“ uvedla ředitelka pražského veletrhu Dana Kalinová.

Zadáním pro téměř 60 studentů, kteří si téma zvolili jako ateliérové zadání v zimním semestru, byl stánek o ploše 150 m², otevřený a dobře přístupný všem generacím, s dostatkem místa pro prezentaci knih, jejich prodej, doprovodné kulturní akce, ale i pro odpočinek. Kritérii pro hodnocení studentských projektů byla jednoduchost, ekologičnost, kreativita a praktičnost.

„Spolupracovat se studenty a pozorovat je při práci bylo pro nás velkou ctí. Mohli jsme být svědky jejich kreativního procesu, protože nám vyučující umožnili sledovat i průběžné práce, které přinesly spoustu úžasných nápadů, jak náš stánek zrealizovat,“ komentovala spolupráci s Fakultou architektury ČVUT Amelie Heinsjö z velvyslanectví Švédska.

Vítězný projekt vybrali v únoru zástupci velvyslanectví Dánska, Finska, Norska, Švédska a Skandinávského domu z 10 finalistů. Návrh Markéty Rádkové a Moniky Fišerové z Ateliéru Jaroš – Gonzalez se soustředí na šetrné zacházení s přírodou a zohledňuje dočasný charakter výstavní expozice. „Kniha je vyrobena z papíru a papír vychází z přírody, je recyklovatelný a obnovitelný. Zalíbila se nám myšlenka samotného papíru a důrazu na šetrné zacházení s materiálem“, vysvětlují autorky koncept svého projektu.

Papír zvolily studentky jako hlavní stavební materiál a návrh zjednodušily na jeden stavební prvek, který se v celém stánku opakuje. Modul - krychle o rozměrech 400 x 400 x 400 mm je z papírové kartonáže, vlnité lepenky, která je ekologická, dostatečně únosná a dovoluje rychlou a levnou výrobu výstavního stánku. Hlavními prvky expozice jsou diagonálně umístěná knihovna a dětský koutek s podlahou z lega a výzdobou s grafikami ze severských pohádek. Vystavené knihy i část kartonového mobiliáře poputují po skončení veletrhu do domovů pro seniory a dětských domovů.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Kateřina Rottová
E-mail: 
rottokat@fa.cvut.cz
Telefon: 
778 750 052