Datum zveřejnění: 
16. 3. 2016
Absolventi Fakulty biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze Ing. Jakub Novák a Ing. Jiří Hanousek se spolupodílejí na vývoji diagnostiky rakoviny z hodnot naměřených nádorových markerů. Na projektu Bianta (Bayesian Intelligent Associative Network for Tumor Analysis) spolupracují s doc. RNDr. Ladislavem Pecnem, CSc., z Ústavu informatiky Akademie věd České republiky a s prof. MUDr. Ondřejem Topolčanem, CSc., z Fakultní nemocnice v Plzni.

Bianta je webový expertní systém pro podporu rozhodování lékaře, který je postaven na reálných datech tisíců pacientů, kteří byli v plzeňské nemocnici vyšetřeni. Systém využívá mimo jiné i tzv. lokální epidemiologie populace, tedy pracuje s pravděpodobností, že člověk dané lokality, národnosti, věku a pohlaví může onemocnět daným typem rakoviny.

Unikátní systém může určit typy a pravděpodobnosti výskytu nádorových diagnóz včetně míst možných metastáz, doporučit další vhodné nádorové markery pro změření, rozeznat nádory nemaligní, nebo diagnostikovat možné příčiny nesouvisející s rakovinou, jako jsou těhotenství či kouření.

Ing. Jakub Novák ze společnosti Alma Diagnostics, s. r. o., k systému uvádí: „V praxi systém funguje tak, že pokud se u pacienta objeví podezření na rakovinu, nechá lékař naměřit nádorové markery z krve. Systém Bianta je oproti konvenčním vyšetřením mnohem levnější. Vyhodnotí výsledky markerů a předá ošetřujícímu lékaři strukturovaný report. Systém je schopný odhalit nemoc již v rané fázi. Díky tomu mohou u některých pacientů odpadnout některá složitá, zdlouhavá a nepříjemná vyšetření.“

Více informací naleznete na internetové stránce http://almadiagnostics.com/.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Jakub Novák
E-mail: 
jakub.novak@almadiagnostics.com
Telefon: 
721 640 975