Datum zveřejnění: 
19. 2. 2016
Interaktivní světlená instalace LINKY rozsvítí fasádu Fakulty elektrotechnické na Dejvickém náměstí 25. února v 18.00 hodin. Instalace vznikla v Institutu intermédií jako mezioborový projekt Fakulty elektrotechnické a Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze.

Interaktivní fasáda má možnosti komunikovat s okolím, například pomocí mobilních aplikací. V nočních hodinách nebude vytvářet světelný smog, protože má charakter tzv. chytrého produktu, který si hlídá intenzitu vydávaného záření. Projekt LINKY vytváří světelný informační kanál umožňující vysoké škole vhodným způsobem představovat svoji výzkumnou a tvůrčí činnost veřejnosti.

Děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, prof. Pavel Ripka k projektu říká: „Těší mě, že se nám povedlo do nového pláště budovy zaintegrovat moderní interaktivní prvky. Budova fakulty prošla v loňském roce rozsáhlou rekonstrukcí a instalaci světelné fasády jsme brali jako velikou výzvu a příležitost prezentovat práci našich studentů a pedagogů.“

Projekt LINKY by měl v budoucnosti sloužit především jako živý interaktivní nástroj pro vizualizace libovolných procesů. Paralelně s rozsvícením fasády se do provozu uvedou webové stránky www.linky.fel.cvut.cz, které svým návštěvníkům nabídnou tvůrčí zapojení do projektu prostřednictvím webového rozhraní. Cílem projektu je tak vytvoření sdíleného multimediálního hřiště, které může sloužit mimo jiné jako výukový materiál nebo víkendová zábava.

LINKY se v rámci slavnostního rozsvícení také rozezní hudbou Adama Sporky z katedry počítačové grafiky a interakce Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, který se rozhodl pro kombinaci současného stylu glitch trap a tradičního stylu chiptune.

Autory projektu LINKY jsou prof. Marian Karel, přední sklářský výtvarník a sochař, Josef Šafařík z Ústavu průmyslového designu Fakulty architektury ČVUT v Praze, spoluzakladatel Institutu světelného designu Jakub Hybler a ředitel Institutu intermédií Roman Berka.

Další informace o Institutu intermédií ČVUT v Praze naleznete na stránce: https://www.iim.cz/cs/ a o projektu LINKY jsou k dispozici na: www.linky.fel.cvut.cz

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Hanka Chmelenská
E-mail: 
hana.chmelenska@fel.cvut.cz
Telefon: 
602 692 931