Datum zveřejnění: 
8. 10. 2015
Uspět v prestižní mezinárodní programátorské soutěži, to je cíl, díky kterému spojily své síly Fakulta elektrotechnická a Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze. K nim se se přidala i Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. Odborníci z vysokých škol chtějí své studenty připravit tak, aby postoupili až do finále.

Ve dnech 23. a 24. října pořádá ČVUT v Praze národní kolo soutěže v programování CTU Open. Této soutěže v programování se po celém světě účastní 2500 univerzit  ze 101 zemí. Celá soutěž International Collegiate Programming Contest (ACM-ICPC) je zastřešena organizací Association for Computing Machinery, CTU Open je jedno z jejích národních kol. Na půdě ČVUT ji pořádáme již od roku 1997. Nejlepší univerzitní týmy z CTU Open postupují do regionálního kola Střední Evropy - CERC, který je znám silnými týmy. Do světového finále soutěže postupuje z různých regionů celkem 128 týmu. Náš silný region CERC, má pět postupových míst.

V letošním roce se české týmy dohodly na zintenzivnění přípravy na soutěž. Zástupci ČVUT v Praze a Univerzity Karlovy připravili pro soutěžící třídenní intenzivní průpravný kurz ACM Maraton. Ten se uskutečnil ve dnech 28. až 30 září a vedli jej nejen zkušení lektoři, ale také dřívější soutěžící Michal Danilák a Filip Hlásek z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, kteří měli tu čest zúčastnit se finále. Zájemců o kurz bylo překvapivě mnoho a mimo účastníků z výše zmíněných univerzit přijeli i zájemci ze Západočeské univerzity v Plzni. Samotná příprava byla pro účastníky velice atraktivní, neboť se mohli setkat hned se třemi pohledy na přípravu, a to od těch nejlepších koučů v Praze.

Spoluorganizátor soustředění Tomáš Černý z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze ke kurzům uvádí: „Cílem přípravy je zlepšit výsledek našich týmů a uspět v silném regionu, což jak je patrné je nesnadný úkol. Další změnou pro tento rok bude reprezentace ČVUT v Praze v regionálním kole. Na první postupové kolo CTU Open nastoupí za ČVUT týmy odděleně reprezentující Fakultu elektrotechnickou a Fakultu informačních technologií, avšak pro regionální kolo nastoupí týmy smíšené, týmy těch nejlepších z celého ČVUT.“

Před samotným startem na CTU Open čeká v rámci přípravy vybrané studenty další, velice náročné, předkolo. Jejich tým je již zaregistrován do Severoamerické kvalifikace, které se zúčastní 1163 družstev převážně z USA, ale též v rámci přípravy i z České republiky, Brazílie, Alžíru, Kanady, nebo Islandu.

Organizátoři soutěže věnují maximální úsilí tomu, aby ČVUT v Praze v regionálním kole CERC uspělo. Nicméně dle statistik bude mít pražská technika velmi silného konkurenta v týmech Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Tomáš Černý k situaci dodává: „Realisticky budou týmy ČVUT usilovně bojovat o páté postupové místo, avšak věříme, že se nám investice do přípravy vrátí už tím, že naši studenti ČVUT, podobně jako studenti z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Michal Danilák a Filip Hlásek, jednou rozšíří naše řady.“

Podrobnosti o soutěžích ACM-ICPC naleznete na stránce: icpc.baylor.edu
Informace o CTU Open naleznete na stránce: contest.felk.cvut.cz. Zprávu o přípravě ACM Maraton naleznete na icpc.baylor.edu/regionals/finder/maraton-2015

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Libuše Petržílková
E-mail: 
libuse.petrzilkova@fel.cvut.cz
Telefon: 
224 355 620