Datum zveřejnění: 
17. 9. 2015
Energeticky soběstačný experimentální dům AIR House, navržený týmem studentů ČVUT v Praze, postoupil do finále 23. ročníku prestižní tuzemské architektonické soutěže Stavba roku. Nynější sídlo Informačního centra ČVUT v Dejvicích bude bojovat o titul soutěže STAVBA ROKU 2015 s dalšími čtrnácti stavbami. O Ceně veřejnosti rozhodne internetové hlasování.

Nominace byly slavnostně vyhlášeny na nominačním večeru 10. září 2015 v sídle Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. V letošním roce se do soutěže přihlásilo rekordních 72 projektů, ze kterých odborná porota vybrala 15 finalistů. Mezi projekty, se kterými bude AIR House soutěžit, patří například Bolt Tower v Ostravě – nástavba vysoké pece č. 1, Trojský most v Praze, revitalizace kláštera v Broumově nebo Trojhalí Nová Karolina v Ostravě.

Soutěž Stavba roku přináší odborné i laické veřejnosti každoroční pohled na produkci a úroveň českého stavebnictví. Vypisovatelem je Nadace pro rozvoj architektury, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Odborná porota soutěže Stavba roku 2015 zasedala ve složení doc. Ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc. (předsedkyně poroty, Národní galerie v Praze), Ing. Jiří Koliba (MPO ČR), akad. arch. Ing. arch. Jan Vrana (Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství), doc. Ing. František Kulhánek, CSc. (SPS ČR), doc. Ing. arch. Petr Šikola, Ph.D. (ČVUT v Praze), Ing. Tomáš Chromý (ČKAIT), Ing. Ladislav Vaněk (náhradník, MPO).

AIR House byl pod vedením Fakulty architektury ČVUT v Praze navržen týmem studentů a mladých akademiků ČVUT pro mezinárodní studentskou soutěž U. S. Department of Energy Solar Decathlon 2013, která se konala v Kalifornii. Zde stavba získala celkové třetí místo. Po skončení soutěže byl dům rozebrán a dopraven zpět do Prahy, kde od prosince 2014 slouží jako Informační centrum ČVUT. V roce 2014 také obdržel Ekologického Oskara v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2014 v kategorii Mládež. AIR House slouží nadále i výzkumu, odborníci z ČVUT vyhodnocují například fungování použitých technologií a materiálů nebo energetickou náročnost objektu.

„Nominace AIR House na Stavbu roku je pro náš tým obrovským úspěchem. Je určitě nejmenším domem mezi nominovanými stavbami. Jsem přesvědčen, že porota ocenila nejen kvalitní architektonické a technické řešení projektu, ale zároveň i jeho náročnost. Studenti během dvou let dům vymýšleli, zajišťovali financování jeho stavby, propagovali projekt v médiích a nakonec AIR House sami stavěli – a to dokonce třikrát,“ uvedl Dalibor Hlaváček, vedoucí projektu z Ústavu navrhování II Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Nominované stavby se zároveň utkají o Cenu veřejnosti. Hlasování na webových stránkách soutěže potrvá do 13. října, kdy se v historických prostorách pražské Betlémské kaple uskuteční slavnostní finálový večer soutěže Stavba roku 2015.

Informace o soutěži a hlasování veřejnosti na www.stavbaroku2015.cz
Více o AIR House na  www.airhouse.cz a v reportáži TV Nova http://tn.nova.cz/clanek/air-house-energeticky-sobestacna-drevostavba-z-rukou-ceskych-studentu.html

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.
E-mail: 
rottokat@fa.cvut.cz
Telefon: 
778 750 052