Datum zveřejnění: 
27. 8. 2024
Berislav Vekić, velvyslanec Srbské republiky v ČR, Jan Korseska, starosta Prahy 2 a rektor ČVUT Vojtěch Petráček podpisem memoranda vyjádřili vůli dlouhodobě spolupracovat na propagaci kulturně historického dědictví a rozvoji vzájemných vztahů.

K prvním společným projektům bude patřit realizace pamětní desky významného srbsko-amerického vědce Michaela Pupina ve vestibulu budovy ČVUT na Karlově náměstí v Praze 2. Ve zmíněné budově obdržel Michael Pupin roku 1928 čestný titul doktora technických věd Českého vysokého učení technického v Praze.

V plánu budoucí spolupráce jsou také přednášky na aktuální sociokulturní, politická a environmentální témata.

"V Praze 2 sídlí dost z objektů a institucí ČVUT, kromě fakult třeba i Hlávkova kolej, kde se každoročně setkáváme u výročí dvou historických událostí ze 17. listopadu 1939 a 1989. A se Srbskem máme historické vztahy, zejména ve vědecké oblasti, takže mi spojení městské části, ambasády a univerzity připadá naprosto smysluplné,” uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček. 

---

Michael Pupin byl srbský fyzik a vynálezce, který emigroval do USA, kde vystudoval fyziku na Kolumbijské univerzitě. V roce 1889 získal doktorát Berlínské univerzity. Na Kolumbijské univerzitě vyučoval 40 let (z toho 30 jako profesor elektromechaniky). Michael Pupin vylepšil kvalitu telefonování a telegrafního přenosu na dlouhé vzdálenosti. (zdroj: wikipedia)

Picture

Picture