Datum zveřejnění: 
26. 8. 2024
Cena, již zaštiťuje mezinárodní asociace CEACM (The Central European Association for Computational Mechanics), se každoročně uděluje významným osobnostem v regionu střední a východní Evropy za jejich přínos k výpočetní mechanice. Je pojmenována po žijícím vídeňském profesorovi Herbertu Mangovi, který v roce 1992 založil CEACM, byl jejím prvním prezidentem a zasloužil se o rozvoj výpočetních metod a rozvoj metody konečných prvků.

Prof. Zdeněk Bittnar (Fakulta stavební ČVUT) je celosvětově uznávanou osobností v oblastech výpočetní a experimentální mechaniky. Ve svojí výzkumné činnosti se zabývá všemi měřítky pozorování, od nanostruktury betonu až po velké inženýrské konstrukce typu mosty s velkým rozpětím či kontejnmenty jaderných elektráren. Tematické oblasti pokrývají nelineární materiálové modely, dynamiku, experimentální nanomechaniku a multifyzikální modely.

Je (spolu) autorem více než 2000 zpráv a publikací, vydal 5 knih v zahraničí, vychoval 22 doktorandů, z nichž se 8 stalo univerzitními profesory. V letech 1999-2008 vedl Katedru stavební mechaniky a v letech 2003-2010 zastával funkci děkana Fakulty stavební. Je také spoluzakladatelem výzkumného centra UCEEB a vedl přes 70 výzkumných projektů na národní i mezinárodní úrovni.

K získání ocenění, které reflektuje jeho zásluhy vědecké i lidské, srdečně gratulujeme!